Doneer nu Gratis magazine
 

Gezond werken met stoffen

Klachten van een bestaande longziekte, zoals COPD of astma, kunnen verergeren door blootstelling aan stoffen op het werk. Ook kun je een beroepslongziekte door je werk krijgen, zoals stoflongen (silicose) door werken in de bouw.

Voorkom blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk - Duur: 01:44
  • Türkçe
  • العربية
Verhalen van anderen

Benieuwd naar meer verhalen zoals die van Henri Willems? Download dan hier de folder 'Ademnood' met verhalen van andere mensen die ziek zijn geworden door hun werk. Ook lees je in deze folder meer informatie, zoals hoe de politiek kijkt naar beroepsziekten. 

stoffen op het werk

Longziekten kunnen ontstaan of verergeren door giftige stoffen, zoals lasdampen of asbest. Maar ook stoffen die onschuldig lijken kunnen invloed hebben op je longen, zoals pollen in de paprikateelt, meelstof in bakkerijen, schoonmaakmiddelen, (haar)verf, kleurstoffen, houtstof en graanstof. Dit zijn maar een paar voorbeelden, er zijn veel meer stoffen die je longen kunnen prikkelen. Je kunt jezelf beschermen voor blootstelling aan stoffen. Je werkgever en/of bedrijfsarts is verplicht je hierover te adviseren vanuit de Arbowet en ervoor te zorgen dat je gezond kunt werken. Lees op de website van nvab meer over astma en COPD en werk.

Beroepslongziekte

Een beroepslongziekte is een aandoening die in hoofdzaak het gevolg is van werk. Naast gezondheidsschade, kunnen beroepslongziekten ook andere gevolgen hebben, zoals productiviteitsverlies en de noodzaak tot aanpassing van de werkplek of functie. In het ergste geval wordt iemand arbeidsongeschikt. Ook kan een beroepsziekte voor werknemers en werkgevers tot financiële schade en in bepaalde gevallen tot forse juridische claims leiden.

Vermoed je dat je beroepslongziekte hebt, bespreek dit dan met je bedrijfsarts en/of longarts. De arbodienst of bedrijfsarts die een beroepslongziekte constateert, is wettelijk verplicht deze te melden bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Longartsen kunnen mensen met  werkgerelateerde longziekten verwijzen naar een gespecialiseerde polikliniek.

Meer informatie
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212