Doneer nu Gratis magazine
Heeft u al een rookvrij schoolterrein? - Duur: 01:28 Bekijk waarom een rookvrij terrein belangrijk is

Feiten en cijfers

De helft van de rokers begint op het schoolplein. Kinderen gaan sneller roken als hun vrienden dat ook doen; zien roken, doet roken. Hoe eerder een kind begint met roken, hoe waarschijnlijker het is dat hij verslaafd raakt. En hoe moeilijker het is om later nog te stoppen.

Op 1 januari 2014 heeft het kabinet de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak van 16 naar 18 jaar verhoogd en de campagne NIX18 gelanceerd. Begin 2016 is er een amendement aangenomen die scholen verplicht schoolterreinen voor 2020 rookvrij te maken. Zo willen ze het roken door kinderen ontmoedigen.

  • 70% van de rokers begint voor zijn 18e met roken.
  • 41% van alle rokende kinderen heeft ooit een stoppoging gedaan.
  • de helft van de kinderen die gaan roken sterft hieraan.
 
De helft van alle scholen heeft al een rookvrij terrein

Eigenlijk is iedereen het erover eens: kinderen horen les te krijgen in een gezonde rookvrije omgeving, daar hoort ook een rookvrij schoolterrein bij. Op school steek je niks op! 

Niemand wil dat kinderen gaan roken. Help mee. Maak uw schoolterrein rookvrij en laat kinderen rookvrij opgroeien. Samen op weg naar een rookvrije generatie.

Er is nog geen wet die scholen voorschrijft om hun schoolterrein rookvrij te maken. Scholen moeten dus zelf actie ondernemen, maar stuiten soms op weerstand. Veelgehoorde bezwaren zijn: rokende docenten zijn het er niet mee eens, niet mogen roken op het schoolterrein zorgt voor overlast in de buurt en hoe zorg je voor handhaving?

Embed deze infographic
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212