Help mee Gratis magazine

Vragen over fysiotherapie

Nu de eerste periode van de corona-epidemie achter ons ligt wordt de fysiotherapie-zorg weer opgeschaald. De behandeling van alle patiënten die fysiotherapie nodig hebben, kan weer doorgaan. De fysiotherapeut neemt gepaste voorzorgsmaatregelen om dit veilig en verantwoord te kunnen doen. Dat staat in het triage stappenplan van het Koninklijke Nederlandse Genootschap Fysiotherapie (KNGF).

Dit uitgangspunt geldt voor mensen die al in behandeling zijn, voor  nieuwe patiënten en voor mensen die te maken hebben met corona.

Wat kan ik verwachten van de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal vóór de eerste behandeling contact met u zoeken. Waarschijnlijk zal dit gesprek telefonisch of online plaatsvinden. De fysiotherapeut zal middels dit gesprek uw hulpvraag beoordelen.

Mag ik naar de fysiotherapiepraktijk?

De fysiotherapiepraktijken mogen op afspraak patiënten ontvangen. De fysiotherapeut zal u een aantal vragen stellen om te bepalen of het veilig is u te behandelen, in verband met corona. Zo ja, dan kan de fysiotherapeut u in de praktijk ontvangen. Wanneer het niet veilig is, kan de fysiotherapeut een behandeling ‘op afstand’ voorstellen, of als dit echt nodig is bij u thuis, met beschermende kleding. 

Ik heb verkoudheidsklachten, gaat mijn fysiotherapiebehandeling door?

Wanneer u verkoudheidsklachten heeft is fysiotherapie in de praktijk niet mogelijk. De fysiotherapeut zal samen met u bespreken waarvoor u fysiotherapie wilt ontvangen. Als therapie hoognodig is voor uw gezondheid kan de fysiotherapeut bij u thuis komen voor de behandeling. De fysiotherapeut zal dan wel gebruik moeten maken van beschermingsmaatregelen.

Dit geldt ook wanner u één van de andere vragen over coronaklachten met "ja" beantwoordt. Als uw fysiotherapeut u ook op afstand kan begeleiden, zal hiervoor gekozen worden. Bijvoorbeeld door gebruikt te maken van beeldbellen.

Waar moet ik rekening mee houden bij een bezoek aan de therapeut?

Ook in de fysiotherapiepraktijk geldt dat u 1,5 meter afstand moet houden. Daarnaast moeten u en uw fysiotherapeut zich houden aan de strikte hygiënemaatregelen.

Dit zijn:

  • Was uw handen regelmatig
  •  Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schudt geen handen 
  • Blijf thuis als u symptomen van COVID-19 hebt.
Moet ik een mondkapje op naar de fysiotherapeut?

Nee, u hoeft bij uw bezoek aan de fysiotherapeut geen mondkapje te dragen. Lees meer over het dragen van mondkapjes.

Kan ik weer aan een groepsbehandeling deelnemen? 

Sinds 1 juli zijn groepsbehandelingen weer mogelijk. Vóór de start van de behandeling zal de fysiotherapeut bij alle deelnemers navragen of er kans is dat zij besmet zijn met het coronavirus. In dat geval kunnen zij niet meedoen aan een groepsbehandeling.

Wat is fysiotherapie op afstand? 

De fysiotherapeuten hebben de sterke voorkeur om de behandeling van kwetsbare en/ of mogelijk besmette patiënten uit te stellen of dat deze patiënten op afstand met digitale middelen (telefoon, beeldbellen, e-mail) begeleid worden. Veel fysiotherapiepraktijken hebben inmiddels het een en ander ingericht rondom digitale consulten. Op deze wijze kan er per patiënt toch nog advies op maat gegeven worden. Neem telefonisch contact op met uw eigen fysiotherapeut om na te vragen wat de mogelijkheden zijn. Uw fysiotherapeut kan u helpen om zo goed mogelijk om te gaan met deze situatie door advies te geven. Ook kan de therapeut u een oefenprogramma op maat toesturen zodat u toch in beweging blijft.

Kijk voor meer ideeën hoe u het beste kunt bewegen en trainen in deze tijd op onze pagina 'Bewegen in tijden van Corona'

Kijk voor meer actuele informatie op RIVM .nl

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212