Help mee Gratis magazine

Vragen over fysiotherapie

Nu de eerste periode van de corona-epidemie achter ons ligt wordt de fysiotherapie-zorg weer opgeschaald. De behandeling van alle patiënten die fysiotherapie nodig hebben, kan weer doorgaan. De fysiotherapeut neemt gepaste voorzorgsmaatregelen om dit veilig en verantwoord te kunnen doen. Dat staat in het triage stappenplan van het Koninklijke Nederlandse Genootschap Fysiotherapie (KNGF)

Dit uitgangspunt geldt voor mensen die al in behandeling zijn, voor  nieuwe patiënten en voor mensen die te maken hebben met corona.

Wat kan ik verwachten van de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal vóór de eerste behandeling contact met u zoeken. Waarschijnlijk zal dit gesprek telefonisch of online plaatsvinden. De fysiotherapeut zal middels dit gesprek uw hulpvraag beoordelen.

Vóór elk consult zal de fysiotherapeut u de volgende vragen stellen:

  • Heeft u een of meerdere van de volgende (ook milde!) symptomen: neusverkoudheid of hoesten of benauwdheid of koorts (vanaf 38°C)? 
  • Heeft u de afgelopen 24 uur klachten (COVID-19 symptomen) gehad? 
  • Heeft u huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidsklachten? 
  •  Is er bij uzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?
Mag ik naar de fysiotherapiepraktijk?

De fysiotherapiepraktijken mogen op afspraak patiënten ontvangen. De fysiotherapeut zal u vóór elk consult opnieuw een aantal svragen stellen om te beoordelen of u geen coronaklachten heeft. Wanneer u alle vragen met "nee" beantwoordt en zorg op afstand niet mogelijk is, dan kan de fysiotherapeut u in de praktijk ontvangen.

Ik heb verkoudheidsklachten, gaat mijn fysiotherapiebehandeling door?

Wanneer u verkoudheidsklachten heeft is fysiotherapie in de praktijk niet mogelijk. De fysiotherapeut zal samen met u bespreken waarvoor u fysiotherapie wilt ontvangen. Als therapie hoognodig is voor uw gezondheid kan de fysiotherapeut bij u thuis komen voor de behandeling. De fysiotherapeut zal dan wel gebruik moeten maken van beschermingsmaatregelen.

Dit geldt ook wanner u één van de andere vragen over coronaklachten met "ja" beantwoordt. Als uw fysiotherapeut u ook op afstand kan begeleiden, zal hiervoor gekozen worden. Bijvoorbeeld door gebruikt te maken van beeldbellen.

Waar moet ik rekening mee houden bij een bezoek aan de therapeut?

Ook in de fysiotherapiepraktijk geldt dat u 1,5 meter afstand moet houden. Daarnaast moeten u en uw fysiotherapeut zich houden aan de strikte hygiënemaatregelen.

Dit zijn:

  • Was uw handen regelmatig
  •  Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schudt geen handen 
  • Blijf thuis als u symptomen van COVID-19 hebt.
Moet ik een mondkapje op naar de fysiotherapeut?

Nee, u hoeft bij uw bezoek aan de fysiotherapeut geen mondkapje te dragen. Lees meer over het dragen van mondkapjes.

Kan ik weer aan een groepsbehandeling deelnemen? 

Nee, voorlopig niet. Volgens KNGF is het niet gewesnt als u met andere patiënten in één ruimte bent of met elkaar in contact komt.

Wat is fysiotherapie op afstand? 

De fysiotherapeuten hebben de sterke voorkeur om de behandeling van kwetsbare en/ of mogelijk besmette patiënten uit te stellen of dat deze patiënten op afstand met digitale middelen (telefoon, beeldbellen, e-mail) begeleid worden. Veel fysiotherapiepraktijken hebben inmiddels het een en ander ingericht rondom digitale consulten. Op deze wijze kan er per patiënt toch nog advies op maat gegeven worden. Neem telefonisch contact op met uw eigen fysiotherapeut om na te vragen wat de mogelijkheden zijn. Uw fysiotherapeut kan u helpen om zo goed mogelijk om te gaan met deze situatie door advies te geven. Ook kan de therapeut u een oefenprogramma op maat toesturen zodat u toch in beweging blijft.

Kijk voor meer ideeën hoe u het beste kunt bewegen en trainen in deze tijd op onze pagina 'Bewegen in tijden van Corona'

 Kijk voor meer actuele informatie op RIVM .nl

Embed deze infographic
Embed deze infographic
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212