Doneer nu Gratis magazine

Vragen aan de huisarts over opname IC

Het coronavirus brengt ook onzekerheid en angst met zich mee. Zeker bij mensen met een longziekte, die zich extra kwetsbaar voelen. Komen zij bijvoorbeeld nog wel in aanmerking om beademd te worden als ze het virus krijgen? We leggen een aantal vragen voor aan Jiska Snoeck-Stroband, huisarts en voorzitter van de CAHAG (COPD en Astma Huisartsen Adviesgroep).

Ik heb een longziekte. Stel dat ik corona krijg; kom ik dan in aanmerking om beademd te worden op de IC?
Iedereen die beademd dient te worden komt hiervoor in aanmerking, iemand met een longziekte is niet uitgezonderd. Wel wordt per persoon afgewogen of beademing niet meer schade geeft dan niet beademen (teveel schade geeft). De afweging is dus per persoon verschillend en afhankelijk van diens gezondheidstoestand.

Ik heb een longziekte. Stel dat ik corona krijg; is het dan verstandig om beademd te worden op de IC?
Iemand met een longziekte is wel kwetsbaarder en heeft gemiddeld meer kans op complicaties. Per persoon wordt dit zorgvuldig bekeken en afgewogen.

Heb ik nog wat in te brengen op het besluit of ik wel of niet opgenomen moet worden of beslist de huisarts voor mij?
Natuurlijk! Het gesprek is bedoeld om aan te zetten tot nadenken hierover. De huisarts beslist niet alleen hierover, maar altijd in overleg met de patiënt.

Meer informatie over een behandelbeperking - Duur: 1:20 Via deze duidelijke video
  • Türkçe
  • العربية

Wat zijn de criteria vanuit het ziekenhuis om beademd te worden bij een coronabesmetting?
Er zijn specifiek hiervoor geen officiële criteria vastgesteld. De normale criteria voor beademing gelden hiervoor. Hierbij wordt de verwachting hoe je door de beademing heen zal komen altijd meegewogen.

Ik vind het nogal een beslissing om te kiezen voor wel/niet IC-opname. Kunnen jullie me daarbij helpen?
Wij als Longfonds kunnen een luisterend oor bieden, de huisarts kan je bij de beslissing helpen. Thuisarts.nl biedt op haar site een keuzehulp over wensen voor zorg en behandeling.

Laatste update: 12-10-2020.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212