Help mee Gratis magazine
 

Vragen over versoepeling maatregelen

Sinds 11 mei zijn de coronamaatregelen van de overheid versoepeld. Kappers mogen weer knippen en kinderen mogen weer naar de basisschool. Wij hebben een aantal veelgestelde vragen en antwoorden verzameld die gaan over de versoepelde maatregelen en wat die betekenen voor mensen met een longziekte.

LAATSTE UPDATE: 15-05-2020; 12:00U

Ik krijg bij de kapper, tandarts de vraag of ik veel hoest. Ik heb een longziekte, waardoor ik veel hoest. Mag ik nu dan niet meer naar de kapper, tandarts?
We kunnen ons voorstellen dat mensen nu extra alert zijn op personen die hoesten. Dit is voor mensen met een longaandoening extra vervelend, omdat hoestbuien nu eenmaal niet tegen te houden zijn.

Indien je geen extra verschijnselen heeft (zoals volgens de RIVM: verkoudheid, niezen, lichte hoest, neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, verhoging tot 38 graden Celsius) buiten jouw eigenlijke longklachten dan kun je dit kenbaar maken aan de kapper, tandarts en dergelijke. Vraag begrip voor jouw situatie en geef aan dat je de RIVM -maatregelen volgt, maar het hoesten (of niezen bij bijvoorbeeld hooikoorts) nu eenmaal bij je hoort.

Heb je een hoest- of niesbui? Hoest dan in ieder geval in jouw elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en was jouw handen volgens de RIVM- maatregelen.

Zijn er hulpmiddelen beschikbaar om het gesprek aan te gaan over begrip voor hoesten/niezen bij een longziekte?
Begrip krijgen voor een longziekte is in een normale situatie soms al lastig, omdat een longziekte voor velen onzichtbaar is. Wij adviseren om het gesprek aan te gaan als mensen onbegrip tonen voor jouw situatie. Meer informatie vind je op deze pagina en op deze pagina

Wat betekent de versoepeling van de maatregelen voor een bezoek aan de huisarts?
Stel zeker niet het contact met uw huisarts uit, voor gezondheidsproblemen kun je altijd telefonisch contact opnemen met jouw huisarts.

Indien je extra verschijnselen heeft (zoals volgens de RIVM: verkoudheid, niezen, lichte hoest, neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, verhoging tot 38 graden Celsius) buiten jouw eigenlijke longklachten dan wordt nog steeds verzocht niet naar de praktijk te komen. Je kunt met de doktersassistente van jouw huisartsenpraktijk telefonisch bespreken wat voor jou de mogelijkheden zijn. 

Wat betekent de versoepeling van de maatregelen voor een bezoek aan het ziekenhuis (longarts)?
De ziekenhuizen gaan langzaam weer de reguliere (gewone) zorg opstarten. Dit zal in fasen gebeuren. Eerst zijn de mensen aan de beurt waarbij er dringend (spoed) zorg nodig is. Per ziekenhuis kan het opstarten verschillen.

Ben je al onder behandeling bij een ziekenhuis (longarts)? Neem voor vragen contact op met desbetreffende polikliniek van jouw ziekenhuis.
Indien je door jouw huisarts bent verwezen naar het ziekenhuis, dan kan jouw huisarts je vertellen in hoeverre de nieuwe verwijzingen worden opgepakt door het betreffende ziekenhuis.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212