Help mee Gratis magazine
 

Vragen over versoepeling maatregelen

Sinds 11 mei zijn de coronamaatregelen van de overheid versoepeld. Kappers mogen weer knippen en kinderen mogen weer naar de basisschool. Wij hebben een aantal veelgestelde vragen en antwoorden verzameld die gaan over de versoepelde maatregelen en wat die betekenen voor mensen met een longziekte.

LAATSTE UPDATE: 06-08-2020; 16:30U

Ik krijg bij de kapper, tandarts de vraag of ik veel hoest. Ik heb een longziekte, waardoor ik veel hoest. Mag ik nu dan niet meer naar de kapper, tandarts?
We kunnen ons voorstellen dat mensen nu extra alert zijn op personen die hoesten. Dit is voor mensen met een longaandoening extra vervelend, omdat hoestbuien nu eenmaal niet tegen te houden zijn.

Indien je geen extra verschijnselen hebt (zoals volgens de RIVM: verkoudheid, niezen, lichte hoest, neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, verhoging tot 38 graden Celsius) buiten jouw eigenlijke longklachten dan kun je dit kenbaar maken aan de kapper, tandarts en dergelijke. Vraag begrip voor jouw situatie en geef aan dat je de RIVM -maatregelen volgt, maar het hoesten (of niezen bij bijvoorbeeld hooikoorts) nu eenmaal bij je hoort. Je kunt overwegen om je in bijzondere gevallen te laten testen of je op dat moment besmet bent met corona.

Heb je een hoest- of niesbui? Hoest dan in ieder geval in je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en was je handen volgens de RIVM- maatregelen.

Zijn er hulpmiddelen beschikbaar om het gesprek aan te gaan over begrip voor hoesten/niezen bij een longziekte?
Begrip krijgen voor een longziekte is in een normale situatie soms al lastig, omdat een longziekte voor velen onzichtbaar is. Wij adviseren om het gesprek aan te gaan als mensen onbegrip tonen voor jouw situatie. Meer informatie vind je op deze pagina

Wat betekent de versoepeling van de maatregelen voor een bezoek aan de huisarts?
Stel zeker niet het contact met uw huisarts uit, voor gezondheidsproblemen kun je altijd telefonisch contact opnemen met jouw huisarts.

Indien je extra verschijnselen heeft (zoals volgens de RIVM: verkoudheid, niezen, lichte hoest, neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, verhoging tot 38 graden Celsius) buiten jouw eigenlijke longklachten dan wordt nog steeds verzocht niet naar de praktijk te komen. Je kunt met de doktersassistente van jouw huisartsenpraktijk telefonisch bespreken wat voor jou de mogelijkheden zijn. 

Wat betekent de versoepeling van de maatregelen voor een bezoek aan het ziekenhuis (longarts)? 
Op dit moment wordt de reguliere zorg zoveel mogelijk weer opgestart. Uitstellen van zorg is onnodig en niet altijd verstandig. Overleg met je behandelend arts of kijk op de website van jouw zorgverlener om na te gaan welke maatregelen genomen zijn.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212