Help mee Gratis magazine

Mondkapjes en reizen

Vanaf 1 juni zijn mondkapjes verplicht in het OV. Maar wat betekent dat voor mensen met een longziekte? Daar krijgen we veel vragen over. Hieronder de antwoorden op veelgestelde vragen.

We volgen de ontwikkelingen rond het coronavirus op de voet. zodra er aanleiding toe is zorgen we voor een update van dit artikel. 
Laatste update: 6-8-2020; 16:30u

Ik heb een kwetsbare gezondheid door mijn longaandoening. Vanaf 1 juni mag er weer met OV gereisd worden, maar is het verstandig om met een longaandoening weer te reizen met het openbaar vervoer?
Volg zo goed mogelijk het actuele advies van de RIVM op. Op de RIVM-website is extra informatie te vinden over verkeer, vervoer en reizen. Als je met het OV reist, loop je meer kans op besmetting met het coronavirus, ondanks het verplichte gebruik van mondkapjes. Voor mensen met een longziekte brengt dit nog steeds extra risico mee. Vermijd dit daarom zoveel mogelijk, en ga alleen met het OV als het echt niet anders kan. Moet je toch ergens dringend zijn en heb je geen eigen vervoer? Vraag dan om hulp in jouw omgeving of reis – waar mogelijk - per taxi.

Wat kan ik zelf doen bij de versoepeling van de maatregelen?
Blijf de maatregelen van het RIVM in acht nemen. Zie daarvoor hun website.

Ik heb gehoord dat mondkapjes gedragen moeten worden in het OV, is dit echt verplicht, ook voor longpatiënten?
Ja, dit is verplicht voor iedereen. Je leest er meer over op de website van de Rijksoverheid.  

NB Het schijnt dat je niet overal op het perron een mondkapje hoeft te dragen (laatste stand, 15-05-2020) maar pas vlak voor het instappen als afstand bewaren niet meer gaat. Dit staat op het forum over NS-protocol.

Wat als ik geen mondkapje kan dragen, omdat ik er benauwd van word door mijn longziekte?
Als u echt met het OV moet reizen als u een longziekte heeft bent u verplicht om een mondkapje te dragen. Dit is verplicht door de overheid, en daar kunnen wij helaas niets aan veranderen. Wel kunnen wij u een aantal tips geven om het mondkapje op de juiste manier te gebruiken.

Volg onderstaande tips om benauwdheid door een mondkapje zoveel mogelijk te verminderen:

  • Zorg voor een mondkapje van dichtgewoven maar dunne stof, of van ander niet te dik materiaal.
  • Oefen thuis met het dragen van het mondkapje: Begin met het opzetten van een mondkapje als je rustig zit. Adem rustig in en uit. Daarna begin je eens met een stukje lopen in huis, let erop dat je je tempo heel laag houdt. Probeer daarna een half uurtje je mondkapje op te houden terwijl je een boek leest.
  • Zorg dat je niet gehaast bent als je op reis gaat. Neem de tijd. Zorg dat je ruim van te voren op het perron of bij de bushalte bent, zodat je op adem kunt komen, en niet meer benauwd bent wanneer je instapt. Op dat moment – vlak vóór het instappen - moet je namelijk het mondkapje opzetten. Je hoeft dan nog maar een klein stukje te lopen. Blijf steeds op 1,5 meter afstand van anderen.
  • Heb je van je arts ‘rescue medicatie’ (een kortwerkende luchtwegverwijder zoals salbutamol, terbutaline, ipratropium), dan kun je - eventueel in overleg met je arts - voordat je het mondkapje gebruikt een extra puf nemen.

Zijn niet-medische mondkapjes gevaarlijk (zuurstoftekort en overschot aan CO2)?
Als je mondkapjes op de juiste manier en volgens voorschriften gebruikt zijn deze niet gevaarlijk. De mondkapjes sluiten onvoldoende af om gezondheidsproblemen te veroorzaken. Het dragen van mondkapjes kan oncomfortabel zijn en vervelende warme lucht rond het gezicht geven, en kan vooral voor mensen met een longziekte een gevoel van benauwdheid geven. Maar het dragen leidt niet tot een zuurstoftekort of CO-2 vergiftiging. De maskers zijn namelijk luchtdoorlatend, ze sluiten niet volledig af, zoals bijvoorbeeld een plastic zakje. Een papieren wegwerpmasker of herbruikbaar masker van dichtgewoven maar dunne textiel laten zuurstof- en CO2 moleculen gewoon door.

Moet ik een mondkapje dragen als ik naar buiten ga of naar de kapper ga?
Dit is niet nodig. Slechts in sommige specifieke situaties kan het dragen van een niet-medisch mondkapje van meerwaarde zijn. Daarom is in het OV per 1 juni 2020 een niet-medisch mondkapje verplicht in het openbaar vervoer voor reizigers en medewerkers. Dit is een mondkapje dat niet in de zorg wordt gebruikt. Je leest er meer over op de website van de Rijksoverheid.  

Waar zijn mondkapjes te koop die zijn toegestaan in het OV?
Bij bepaalde winkels op stations, zoals Hema en Etos, zijn de mondkapjes verkrijgbaar. Ook online worden er niet-medische mondkapjes aangeboden. Je kunt eventueel zelf een mondkapje maken. Je leest er meer over op de website van de Rijksoverheid.  

Wat te doen als je gebruik maakt van medicinale zuurstof?
Ook mensen die medicinale zuurstof gebruiken moeten in het OV een mondkapje dragen. Kijk voor tips hoe hiermee om te gaan bij het antwoord op de vraag: 'Wat als ik geen mondkapje kan dragen, omdat ik er benauwd van word door mijn longziekte?'

Beschermt het mondkapje dat de overheid in het OV adviseert mij tegen besmetting?
Nee. De overheid  verplicht reizigers mondkapjes te dragen, die volgens het RIVM geen bescherming bieden. Mondkapjes met CE-certificering, met of zonder filter, die in de zorg worden gebruikt en die wel (enige) bescherming bieden, mogen in het OV niet worden gedragen. De reden hiervoor is dat aan deze ‘medische’ mondkapjes op dit moment een tekort zou zijn.

De beste bescherming blijft nog steeds het vermijden van situaties waarin je besmet kunt worden. Daarom is het advies aan kwetsbare mensen om mensenmassa’s zoals op stations en in het OV zoveel mogelijk te vermijden. 

Is het voor mij als longpatiënt verantwoord om op vakantie te gaan met het vliegtuig?
Voor mensen met een longziekte brengt het reizen per vliegtuig extra risico van besmetting met zich mee. Ons advies is om zelf goed te overwegen of jij dit extra risico wilt en kan lopen voor jou en je omgeving. Vermijd deze situaties daarom zoveel mogelijk. In het vliegtuig is er, net als in ander openbaar vervoer, kans op besmetting. Weliswaar moeten alle passagiers die van en naar Nederland vliegen een gezondheidsverklaring invullen. Als zij hierop verklaren klachten te hebben die passen bij Covid-19 mogen zij niet aan boord. Toch kunnen er mensen aan boord zijn die besmet zijn met Covid-19. Passagiers kunnen namelijk de verklaring bijvoorbeeld niet goed hebben ingevuld (zij zijn besmet maar zien hun klachten van Covid-19 als allergieklachten, een verkoudheid of  als andere klachten die bij een al aanwezige longziekte horen). Mondkapjes beschermen niet afdoende, en kunnen de kans op besmetting wel verminderen maar niet voorkomen. De 1,5 meter maatregel geldt niet aan boord van een vliegtuig.

Ook de speciale ventilatie in Nederlandse vliegtuigen, die de lucht in de cabine continu ververst, geeft geen garantie dat je niet besmet wordt. Want je kunt toch virusdeeltjes inademen, bijvoorbeeld als je vlakbij iemand in het vliegtuig zit die besmet is. Mogelijk vermindert de ventilatie de kans op besmetting, maar het voorkomt besmetting niet.

Op het vliegveld zijn op sommige plaatsen mondkapjes verplicht, daar waar de afstand van 1,5 meter niet kan worden gegarandeerd. En ook hier geldt: mondkapjes kunnen de kans op besmetting wel verminderen maar niet voorkomen.

Meer informatie over mondkapjes in het vliegtuig en reizen per vliegtuig:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes/vliegtuig

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/06/12/nederlandse-luchtvaart-neemt-maatregelen-voor-verantwoord-vliegen-in-coronatijd

Is het voor mij verantwoord als ik mee ga met een bootreis?
Voor mensen met een longziekte brengt het reizen per boot extra risico van besmetting met zich mee. Ons advies is om zelf goed te overwegen of jij dit extra risico wilt en kan lopen voor jou en je omgeving. Vermijd deze situaties daarom zoveel mogelijk. Ons advies is om zelf goed te overwegen of jij dit extra risico wilt en kan lopen voor jou en je omgeving. Vermijd deze situaties daarom zoveel mogelijk.

Per 1 juli mogen op boot- of ferryreizen, net als in het OV, alle zitplaatsen weer worden bezet. Afhankelijk van de maatschappij moeten reizigers permanent of alleen wanneer zij zich verplaatsen een mondkapje dragen. Bij meerdaagse bootreizen is er vaak wel het streven naar 1,5 meter afstand, maar is er tegelijkertijd sprake van veelvuldig contact met andere mensen, gedurende langere tijd. Bij vervoer per ferry is 1,5 meter afstand niet verplicht, het dragen van mondkapjes is wel verplicht. Mondkapjes kunnen de kans op besmetting mogelijk wel verminderen, maar niet voorkomen.  

Informatie over reizen per boot:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-op-vakantie-gaan/reizen-buitenland

Algemene informatie over corona en vakantie:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-op-vakantie-gaan;
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus/vakantie-in-eigen-land-en-reizen-naar-het-buitenland

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over corona, longziekten, gezonde lucht en onderzoek. Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meer lezen over het coronavirus? Op de site van het RIVM vind je nog meer antwoorden. Maar je kunt ook terecht bij de Rijksoverheid, of bellen met het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212