Doneer nu Gratis magazine

Mondkapjes en reizen

Sinds 1 juni zijn mondkapjes verplicht in het OV. Wat betekent dit voor mensen met een longziekte? Daar krijgen we veel vragen over. Hieronder de antwoorden op veelgestelde vragen.

Ga naar de pagina mondkapjes in publieke binnenruimtes voor alle overige vragen over het gebruik van mondkapjes.

We volgen de ontwikkelingen rond het coronavirus op de voet. zodra er aanleiding toe is zorgen we voor een update van dit artikel. 
Laatste update: 18-11-2020; 11:00u
Welke advies geldt voor het dragen van een mondkapje in het OV?

Als je echt met het OV (bus, trein, tram of metro) moet reizen, ben je in principe verplicht om een mondkapje te dragen. Ook op de perrons en in de stations geldt nu het dringende advies een mondkapje te dragen. Kun je om medische reden geen mondkapje dragen vanwege je longziekte? Dan geldt een uitzondering. Leg uit aan conducteurs, chauffeurs of boa’s waarom je geen mondkapje draagt. Een schriftelijk bewijs hiervoor is niet nodig.
 

Ik heb een kwetsbare gezondheid door mijn longaandoening. Is het verstandig om met een longaandoening te reizen met het openbaar vervoer?

Volg zo goed mogelijk het actuele advies van de RIVM op. Als je met het OV reist, loop je meer kans op besmetting met het coronavirus, ondanks het verplichte gebruik van mondkapjes. Voor mensen met een longziekte brengt dit nog steeds extra risico mee. Vermijd dit daarom zoveel mogelijk en ga alleen met het OV als het echt niet anders kan. Moet je toch ergens dringend zijn en heb je geen eigen vervoer? Vraag dan om hulp in jouw omgeving of reis – waar mogelijk - per taxi.
 

Is het voor mij verantwoord als ik mee ga met een bootreis?

Voor mensen met een longziekte brengt het reizen per boot extra risico van besmetting met zich mee. Ons advies is om zelf goed te overwegen of jij dit extra risico wilt en kan lopen voor jou en je omgeving. Vermijd deze situaties daarom zoveel mogelijk. Ons advies is om zelf goed te overwegen of jij dit extra risico wilt en kan lopen voor jou en je omgeving. Vermijd deze situaties daarom zoveel mogelijk.

Per 1 juli mogen op boot- of ferryreizen, net als in het OV, alle zitplaatsen weer worden bezet. Afhankelijk van de maatschappij moeten reizigers permanent of alleen wanneer zij zich verplaatsen een mondkapje dragen. Bij meerdaagse bootreizen is er vaak wel het streven naar 1,5 meter afstand, maar is er tegelijkertijd sprake van veelvuldig contact met andere mensen, gedurende langere tijd. Bij vervoer per ferry is 1,5 meter afstand niet verplicht, het dragen van mondkapjes is wel verplicht. Mondkapjes kunnen de kans op besmetting mogelijk wel verminderen, maar niet voorkomen. 

Informatie over verkeer en OV:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes/verkeer-en-openbaar-vervoer
 

Informatie over reizen per boot:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-op-vakantie-gaan/reizen-buitenland
 

Algemene informatie over corona en vakantie:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-op-vakantie-gaan

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus/vakantie-in-eigen-land-en-reizen-naar-het-buitenland

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212