Help mee Gratis magazine
 

Maak jij ook gebruik van #coronahulp?

Veel mensen bieden hun hulp aan op het internet via de hashtag #coronahulp. Fantastisch om te zien dat we elkaar in deze tijden een hart onder de riem steken. Belangrijk, zeker voor mensen die kwetsbaar zijn. Zoals mensen met een longziekte.  

Kun jij wel wat extra hulp gebruiken? Of het nou gaat om boodschappen doen, een wasje draaien, medicijnen ophalen bij de apotheek, of gewoon simpelweg wat gezelschap en een luisterend oor. Schroom dan niet en vraag hulp, anderen helpen je graag! 

Hieronder hebben we een aantal organisaties en instanties voor je op een rijtje gezet waar jij terecht kunt voor hulp. Deze site wordt continu aangevuld. Zelf aanvullingen of suggesties? Mail ons: darellletsoin@longfonds.nl

Boodschappen, medicatie ophalen of andere hulpvragen

Om helpers en mensen met een hulpvraag in contact met elkaar te brengen, zijn er verschillende websites opgezet. Bekijk de websites hieronder.

Gewoon mensen die mensen willen helpen
Een mooi initiatief opgezet door een student. De site beschikt over een groot netwerk van (voornamelijk) studenten die maar al te graag willen helpen. Vul een kort formulier in en geef aan waarmee en wanneer je hulp nodig hebt.

Coronahelpers.nl 
Een site specifiek voor hulp voor kwetsbare personen. Na het aanmaken van een account kunt je makkelijk om hulp vragen. Vul een kort formulier in met waar je hulp bij nodig hebt, in welke woonplaats, hoe vaak, en hoeveel helpers je erbij nodig hebt. (Let op: het formulier is in het Engels)

NL voor elkaar
Een website opgezet om vraag en aanbod op één plek te verzamelen. Om oudere en kwetsbare mensen bij te staan, maar ook de mensen die werken in de zorg, bij de politie en in supermarkten.

We helpen
Ook op deze site kunnen helpers en mensen die hulp nodig hebben elkaar vinden. In heel Nederland kun jij makkelijk om hulp vragen.

Stichting Senior en Student
Een website waar studenten zich kunnen aanmelden om ouderen en kwetsbaren te helpen. Ook kan hier om hulp gevraagd worden.

Op alle bovenstaande websites kun je ook zelf hulp aanbieden, mocht je dat kunnen en graag willen.

Lokale initiatieven

Ook in de regio worden initiatieven opgezet door gemeenten of gedreven vrijwilligers. Deze initiatieven zullen we ook blijven updaten. Laat het ons weten als je aanvullingen hebt: darellletsoin@longfonds.nl

Bekijk de initiatieven die in de regio Gelderland zijn opgezet via de website Gelderland Helpt.

Serve the City Amsterdam heeft een vijftal acties opgezet om mensen in de stad te helpen. Vooral voor mensen die willen helpen een mooi initiatief om bij aan te sluiten!

OLVG in Amsterdam lanceert app om zelf corona symptomen te testen.

Durf te vragen/helpen Facebookgroepen 
Via deze site kom je makkelijk terecht op regionale Facebookgroepen waar hulp wordt aangeboden of hulp wordt gevraagd. Hiervoor heb je uiteraard wel een Facebookaccount nodig. 

Elkaar helpen Drimmelen (Facebookgroep)
Inwoners van Drimmelen  bieden elkaar hier hulp aan.  Boodschappen doen, een kaartje sturen, maaltijden weggeven. Iedereen helpt elkaar.

Deurne voor elkaar
Ook in Deurne wordt er hulp aangeboden en kun je hulp vragen wanneer je dit nodig hebt. Heel snel en makkelijk via de site.

Facebookgroep Overijssel in Actie
In deze Facebookgroep bieden mensen uit Overijssel elkaar hulp aan. Ook worden mooie initiatieven gestart, zoals een online bingo!

Samen voor Elkaar Overijssel
Verschillende projecten en initiatieven, waarmee mensen elkaar hulp bieden, verspreid door Overijssel.

Netwerk Time to Connect in Leeuwarden
Een groep van ongeveer 50 vrijwilligers staat klaar voor mensen die de deur niet uit kunnen vanwege het coronavirus. Heeft twee acties: 'Heel Leeuwarden belt' waarbij mensen gebeld kunnen worden, als ze zin hebben in een gezellig telefonisch gesprekje. Daarnaast '#Coronahulp' waarbij de vrijwilligers praktische ondersteuning bieden, bijvoorbeeld door het doen van boodschappen of het halen van medicatie e.d.

Telefonische of online hulp, advies, of gewoon iemand om mee te praten

De Rode Kruis Hulplijn: 070 – 44 55 888.
Het Rode Kruis heeft een hulplijn geopend om te praten over je zorgen. Ook krijg je advies over jouw specifieke situatie. Wanneer dat nodig is, verwijst het Rode Kruis je door naar de juiste hulp, zodat jouw zorgen weggenomen worden. 
Maandag t/m vrijdag te bereiken tussen 09:00 en 21:00 en op zaterdag tussen 10:00 en 16:00.

ANBO ouderenbond hulplijn:  0348 46 66 66
Ouderenbond ANBO heeft een speciale telefoonlijn geopend voor ouderen die zich zorgen maken over het coronavirus en een praatje willen maken.
De telefoonlijn is geopend van 09:00 tot 21:00 uur.

De 24 uur Luisterlijn: 0900-0767
Praten over verdriet, verlies, zorgen of eenzaamheid. Of iets anders. De vrijwilligers van de Luisterlijn hebben tijd en aandacht voor jouw verhaal. Ze luisteren, denken met je mee, staan even naast je. Je kunt volledig anoniem je hart luchten. Chatten of mailen is ook mogelijk.

Mantelzorglijn: 030 - 760 60 55
Zorg  je voor een ander en heb je vragen? Wil je graag een advies over je persoonlijke situatie? Of heb je behoefte aan een luisterend oor? Een berichtje sturen via WhatsApp is ook mogelijk.
Op werkdagen van 09:00 tot 16:00.

Rijksoverheid publieksinformatienummer: 0800-1351
Ook de Rijksoverheid heeft een informatienummer waarop zij te bereiken zijn voor vragen omtrent het coronavirus.Dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur 

Longfonds Advieslijn: 0900 227 25 96
Ook de Longfonds Advieslijn van het Longfonds staat voor je klaar, voor advies en een luisterend oor.
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.
€ 0,50 per gesprek , plus je gebruikelijke belkosten.
Mailen is ook mogelijk: Advieslijn@longfonds.nl

Longforum.nl
Deel je ervaringen met andere mensen met een longziekte. Wissel tips en verhalen uit. Ga naar longforum.nl.

Zelf helpen?

Ready2Help van het Rode Kruis
Ready2Help is het netwerk van burgerhulpverleners van het Rode Kruis. Dat netwerk bestaat uit ruim 40.000 mensen en is in het leven geroepen in tijden zoals deze. Help jij mee? 

Hulpmiddelen

We hebben een hulpkaart en een kaart met 10 tips over corona gemaakt. Je kunt ze hieronder downloaden. Zo heb je snel de belangrijkste informatie bij de hand en kun je eventueel een makkelijk in te vullen hulpkaart aan buren of vrienden geven. Of deel de afbeeldingen op je social media kanalen om hulp te vragen aan jouw omgeving. Ook kun je een poster downloaden, printen en ophangen in je raam of op je deur, om aan mensen duidelijk te maken dat je een longziekte hebt.

Afleiding

Met het thuis zitten kun je natuurlijk ook wel wat afleiding gebruiken, om de tijd te doden, om het piekeren even te vervangen of gewoon omdat het leuk is. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

Leuk voor de kinderen: Zapplive Extra
Iedere doordeweekse dag tussen 13:00 en 15:30

De Bieb voor BinnenBlijvers
Woon je in Amsterdam, Arnhem, Leiden, Rotterdam of Utrecht? Laat dan boeken aan je deur bezorgen. 

Bekijk online initiatieven van bekende sterren
NPO heeft een mooi overzicht gemaakt van wat jij binnenkort online kunt volgen of bekijken. 

IDFA stelt maar liefst 302 documentaires beschikbaar
Films van 1988 tot 2019. Voor ieder wat wils en dus genoeg materiaal om menig documentaireliefhebber even mee zoet te houden.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212