Help mee Gratis magazine

Emmy had corona: "Ik ben nog nooit zo ziek geweest"

Het Longfonds bereidt zich voor op een nieuwe groep patiënten door het coronavirus. Daarom vragen we mensen die klachten hebben na het herstel van het coronavirus contact op te nemen. Emmy van de Wege (58) is een van hen. Na 2,5 week ernstig ziek te zijn geweest, krabbelt ze sinds dit weekend weer wat op. Maar ze is er nog lang niet:  "Nadat ik me 's ochtends heb gedoucht moet ik een half uur bijkomen."

Afgelopen weken waren echt verschrikkelijk. Ik ben bijna nooit ziek. Ik heb ooit wel eens de griep gehad, maar ben daar nooit zo ziek van geweest als nu. Ik wist niet wat er met me gebeurde. Er waren dagen bij dat ik bang was om dood te gaan, zo benauwd was ik. Daarnaast was ik misselijk, moest ik veel hoesten en had ik koorts. Alles deed zeer. Ik heb twee weken apathisch op bed gelegen."

Ik denk dat ik het virus heb opgelopen tijdens wintersport in Oostenrijk. We kwamen op zondag terug en op vrijdag werd ik echt heel ziekIk ging naar de huisarts die een aparte ruimte had ingericht voor mensen met luchtwegklachtenGestoken in een speciaal pak constateerde hij een beginnende longontsteking. Ik kreeg medicijnen mee. 

De huisarts belde me om de dag, want hij wilde niet dat ik daar over de vloer kwam. Begrijpelijk. Het ziek-zijn stopte maar niet. Je weet niet wat er in je lichaam gebeurt. Niemand weet wat voor klachten normaal zijn, dat is lastig en onzeker. De symptomen verschilden ook van dag tot dag. Soms denk je dat het weer beter gaat, maar de andere dag ben je weer zo ziek. Dan laat je alle hoop op snel herstel los.”  

Mijn jongste dochter is in de buurt komen logeren om onze boodschappen te kunnen doen. Ze heeft zich erg veel zorgen gemaakt
Emmy

De meeste vrouwen van mijn leeftijd willen wel een paar kilo kwijt. Maar ik ben vijf kilo afgevallen. Ik moest zelfs kokhalzen van een slokje water. Ik heb uiteindelijk ook mijn man besmet. Maar zijn klachten waren niet vergelijkbaar met die van mij. Hij heeft bijvoorbeeld niet op bed gelegen. Zo zie je maar weer dat corona ernstige en mildere klachten veroorzaakt. 

“Ik ben altijd heel sportief geweest. Maar mijn conditie heeft een flinke klap te verduren gekregen door het virus. Nu hou ik zelfs twee minuten staan niet vol en moet ik op een krukje zitten tijdens het tandenpoetsen. Van douchen moet ik een half uur bijkomen en een half uur praten is topsport. Ik ben nu nog kortademig en moet veel hoesten. Daardoor mag ik nog niet naar buiten. Dat zal voorlopig nog wel even duren. Ik ben ook geen 25 meer, herstel kost tijd. Maar ik verwacht dat het goedkomt.”

Ik word angstig van de berichten over de schade die het virus kan aanrichten. Ik heb niet aan de beademing gelegen waardoor je meer kans loopt op schade aan de longen, maar ik vraag me af: Wat zou ik eraan overhouden? Het ligt niet in mijn aard dat ik me hierover zorgen maak. Het lijkt me een hele goede zaak als de gevolgen van dit nare virus in kaart worden gebracht. Er zijn altijd mensen die hiermee geholpen kunnen worden.” 

 

Geef om onze longen. Juist nu.

Een deel van de coronapatiënten houdt blijvende longschade over. ‘We moeten nú beginnen deze populatie zichtbaar te maken’, zegt directeur Michael Rutgers. ‘Daarvoor is onderzoek en ondersteuning nodig. We willen er hoe dan ook voor deze mensen zijn.’ 

Lees je waar je terecht kunt als je nu of in de toekomst klachten hebt na het herstel van het coronavirus
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212