Doneer nu Gratis magazine
Begrip bij een longziekte - Duur: 3:49

Begrip bij een longziekte

Als u een chronische longziekte heeft kunnen kleine alledaagse dingen, zoals parfum, sigarettenrook en dierenharen problemen opleveren. Of u bent snel vermoeid. Soms is dit moeilijk te begrijpen voor de mensen om u heen. Vooral omdat mensen in uw omgeving niet weten wat het is om een longziekte te hebben en niet voelen wat u voelt. U kunt uw omgeving helpen om meer begrip te hebben. 

Een longziekte is onzichtbaar. Aan de buitenkant is niet altijd te zien hoe het met iemand gaat. Of dat iemand last heeft van de parfum van de ander of van sigarettenrook op een terras. Bovendien is een longziekte onvoorspelbaar. Zo kan het gebeuren dat u zich de ene dag prima voelt en de andere dag geen stap kunt verzetten omdat u erg moe of benauwd bent. Daardoor moet u soms u een afspraak afzeggen. Als het de volgende dag weer beter met u gaat is dat voor uw omgeving soms moeilijk te begrijpen.

Geduldig

Om meer begrip te krijgen is het belangrijk om niet alleen  te vertellen wat uw longziekte inhoudt en waar u last van heeft, maar ook dat uw longziekte onvoorspelbaar is waardoor u zich de ene dag goed voelt en de andere dag veel minder. Wees geduldig als u dit meerdere malen moet vertellen. Tenslotte is het belangrijk om niet te veel te verwachten als het gaat om begrip. Ook kunt u terecht bij een Longpunt in uw buurt. Longpunt is een ontmoetingsplaats voor mensen met een longziekte

Vaak ervaren mensen met longziekten dat als ze meer met anderen praten over de gevolgen van hun longziekte ze zelf ook meer gaan accepteren dat ze door de longziekte bepaalde dingen niet meer kunnen. Hierdoor gaan ze minder over hun grenzen. De omgeving begrijpt bovendien beter waarom je iets niet kunt. Dit kan uiteindelijk veel rust geven.

Praat mee over copd

Longforum.nl

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl