Doneer nuBestel gratis
 

Effect van vitamine D bij COPD

Vitamine D beperkt mogelijk het aantal longaanvallen bij COPD. Het Radboudumc in Nijmegen, het VUmc in Amsterdam en het LUMC in Leiden doen hier samen onderzoek naar en zoeken mensen met COPD die aan dit onderzoek mee willen doen.

Vitamine D is vooral bekend vanwege de rol bij botontkalking . Het speelt echter ook een rol bij spierfunctie en het afweersysteem.  Mogelijk heeft een tekort ook effect op het aantal longaanvallen (“exacerbaties”). Mensen met COPD hebben vaak een verlaagd vitamine D gehalte, maar dit is lang niet altijd bekend en daarom willen wij juist bij hen onderzoeken wat het effect van toediening  is.

Wie komen in aanmerking om mee te doen?

Wij zijn op zoek naar patiënten vanaf 40 jaar met de diagnose COPD , die in het afgelopen jaar één of meerdere longaanvallen hebben gehad. Daarnaast moeten patiënten door een longarts behandeld worden of op jaarlijks op controle komen bij een longarts.

Wat betekent meedoen voor u?

U komt eerst langs voor een kennismaking, waarbij het vitamine D niveau in het bloed wordt bepaald en wordt gekeken of u geschikt bent voor deelname. Wanneer dat het geval is, nodigen we u uit voor een volgend bezoek, waarbij o.a. een longfunctieonderzoek plaatsvindt en bloed wordt afgenomen. Vervolgens wordt door loting bepaald of u vitamine D tabletten met een speciale dosering voor deze indicatie of een placebotablet (nepmedicijn)  gaat slikken. U ontvangt deze studiemedicatie gedurende een jaar van ons.

Na 6 maanden wordt u uitgenodigd voor een kort bezoek en na 12 maanden herhalen we dezelfde testen als tijdens het eerste bezoek. Tussentijds nemen we enkele keren telefonisch contact met u op om te vragen hoe het met u gaat. U krijgt een dagboek om eventuele klachten bij te houden.

Meer informatie en aanmelden

Voor uitgebreide schriftelijke informatie en/of vragen kunt u contact opnemen met de medewerkers van het academische ziekenhuis bij u in de buurt, zij staan u graag te woord.

Radboudumc, Nijmegen
Drs. F.E. Aleva (arts-onderzoeker) en Mw. L. Garms (researchverpleegkundige) via telefoonnummer 024- 361 36 48 of per e-mail: Longziekten-ResearchVPK@long.umcn.nl

VUmc, Amsterdam
Drs. R. Rafiq (arts-onderzoeker) en Mw. A. M. Nicolaas (researchverpleegkundige) via telefoonnummer 020- 444 07 84 of per e-mail: precovid@vumc.nl

LUMC, Leiden
Drs. M.W. van Gelder (arts-onderzoeker) en Mw. B. Bos (researchverpleegkundige) via telefoonnummer 071- 529 8442 of per e-mail: bcmbos@lumc.nl

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl