Help mee Gratis magazine
 

COPD onderzoek

Longfonds financiert onderzoek, onder meer naar COPD. Is er een behandeling tegen? En waarom zijn mensen met COPD zo moe? Lees hier meer over de lopende onderzoeken op het gebied van COPD. 

Een pilletje voor meer conditie

Als je COPD hebt, is een beetje inspanning al snel te veel. Maar misschien is er binnenkort hulp om een betere conditie te krijgen. Van een pilletje dat je gewoon bij de drogist kunt kopen. Hoe kan dat?

Over cellen en COPD

Waardoor krijgt de een COPD en de ander niet? Op die vraag zoekt wetenschapper Maaike de Vries het antwoord. Met haar onderzoek hoopt ze weer een stap verder te komen in de behandeling van COPD.

Longventielen

Het klinkt misschien vreemd, maar na het kleiner maken van de longen knapt een deel van de mensen met COPD op. Longarts Dirk-Jan Slebos voert deze ingreep uit en doet onderzoek naar de resultaten. Wat doen longventielen precies?

Longweefselherstel bij COPD

Wat gaat er bij COPD precies mis in de longen? Als we dat weten, kunnen we de longschade weer gaan repareren, zegt onderzoeker Reinoud Gosens. Hij zoekt hard naar de sleutel om COPD te genezen. Waar is hij naar op zoek?

COPD en erfelijkheid

COPD kan komen door een erfelijke ziekte of moeilijk te behandelen astma. Maar de belangrijkste oorzaak is roken. Toch krijgt niet iedereen die rookt COPD. Hoe kan het dat sommige rokers COPD krijgen en andere niet? Alen Faiz doet in het UMC in Groningen onderzoek naar het verband tussen COPD en erfelijkheid. Wat kan hij met de uitkomsten van het onderzoek?

Moeheid bij COPD

Ruim de helft van de mensen met COPD heeft last van vermoeidheid. Maar waardoor ze zo moe zijn, is niet bekend. Dat maakt een behandeling lastig. Onderzoekers Martijn Spruit en Jan Vercoulen doen onderzoek naar vermoeidheid. Hoe gaat hen dat meer inzicht geven?

Stamcellen aan het werk

Een behandeling vinden tegen COPD. Dat is het ambitieuze doel van Nick ten Hacken en Irene Heijink. In hun laboratorium willen ze longblaasjes kweken. Hoe doen ze dat? 

Longreparatie

Het is dé droom van iedereen met een longziekte: dat kapotte longen weer gerepareerd kunnen worden. Grote kans dat dit in de toekomst kan. Dankzij het onderzoek naar groeifactoren waar Dr. Reinoud Gosens aan werkt. Wat zijn groeifactoren?

Vitamine D en COPD

Dat vitamine D voor sterke botten zorgt, wisten we al. Maar dat je ook minder last van COPD kunt hebben door extra vitamine D te slikken, is een vrij nieuw inzicht. Drie ziekenhuizen doen er een groot onderzoek naar. Hoe zit het onderzoek in elkaar?

Longaanval voorkomen

Het klinkt gek: mensen die al een longziekte hebben met opzet laten hoesten en proesten. Toch gaat een Groningse onderzoekster op die manier onderzoeken of een longaanval kan worden voorkomen. ‘De deelnemers zijn echt helden.’ Hoe doen ze dit? 

E-nose 'ruikt' of je een longziekte hebt

Stel je eens voor: even blazen bij de huisarts en direct weten of je een longziekte hebt. Het lijkt sciencefiction, maar binnen afzienbare tijd moet het kunnen. Via de e-nose, een slim apparaatje dat longziekten ‘ruikt’. Binnenkort start een onderzoek om de e-nose bij huisartsen en ziekenhuizen te testen. Het onderzoek vindt plaats dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij. Lees meer over de e-nose.

‘Longalarm’ onder de loep

Bij mensen met COPD slaat het ‘alarmsysteem’ van de longen vaak op hol. Daardoor ontstaat er chronische ontsteking in hun longen. Onderzoekers uit Groningen willen daar wat aan doen. 

Nachtelijke beademing bij COPD

Wel even wennen, naar bed gaan met een masker op. Maar voor mensen met ernstige COPD lijkt maskerbeademing 's nachts een uitkomst. Hoe werkt dit?

Afweercellen bij mensen met COPD

Afweercellen doen meestal goed werk: ze vechten tegen bacteriën. Maar bij mensen met COPD richten deze ‘vechtersbazen’ in de longen soms juist schade aan. Onderzoekers werken hard aan een oplossing.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212