Doneer nuBestel gratis
 

COPD aanval voorkomen

Het vergelijken van twee behandelingen om een COPD aanval te voorkomen.

Budesonide/formoterol en fluticason/salmeterol zijn inhalatiemedicijnen die vaak gebuikt worden als verlichting van astma en COPD. Beiden bestaan uit een combinatie van een ontstekingsremmer en een langwerkende luchtwegverwijder. Bij astma zijn er aanwijzingen dat een symptoom-gestuurde behandeling (m.a.w. extra gebruik bij aanwezigheid van klachten) leidt tot een vermindering van het aantal astma-aanvallen.

Ons doel is om te onderzoeken of deze wijze van gebruik ook bij COPD patiënten kan leiden tot een vermindering van het aantal longaanvallen.

WIE KOMEN IN AANMERKING?

Bent u tussen de 40 en 80 jaar oud, heeft u COPD en in de afgelopen 2 jaar een prednison kuur gehad vanwege een longaanval, dan bent u waarschijnlijk geschikt om mee te doen aan dit onderzoek.

Wat betekent meedoen voor u?

Er zal door middel van loting bepaald worden met welk geneesmiddel u behandeld gaat worden. De duur van het onderzoek is 1 jaar en tijdens deze periode brengt u in ieder geval 4 keer een bezoek aan het ziekenhuis. Hierbij zullen een aantal metingen verricht worden, zoals een aantal longfunctiemetingen om uw COPD in kaart te brengen. Tevens vragen we u om een dagboekje bij te houden.

Er zal per bezoek ongeveer 2 tot 5 uur van uw tijd gevraagd worden. Als u een COPD-aanval doormaakt, vragen wij u een keer extra naar het ziekenhuis te komen.

De uitkomsten van dit onderzoek, zouden in de toekomst kunnen leiden tot een nieuwe behandelmethode voor mensen met COPD.

Alle onderzoeksgeneesmiddelen worden u kosteloos aangeboden. Uw reiskosten en/of kosten voor maaltijden worden vergoed. Daarnaast krijgt u een compensatie voor niet-gewerkte uren. Deze bedraagt 50 euro voor bezoek 1 en 75 euro per bezoek voor bezoeken 2-4. Daarnaast krijgt u ook 25 euro per telefonisch interview. Indien u het ziekenhuis nog extra bezoekt, bijvoorbeeld in geval van een COPD-aanval, krijgt u hiervoor alleen reiskosten en/of kosten voor maaltijden.

Meer informatie en aanmelden

Er zijn drie ziekenhuizen verspreid over Nederland die meedoen aan dit onderzoek. Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met:

Universitair Medisch Centrum Groningen

Kai Imkamp, onderzoek coördinator via k.imkamp@umcg.nl of tel. 050-3611743

Universitair Medisch Centrum Utrecht

Simone Sluis-Eising, researchverpleegkundige via s.l.eising@umcutrecht.nl of tel. 088-7557274 en Bart Luijk, longarts/onderzoeker via tel. 088-7571296.

Sint Franciscus Gasthuis Rotterdam

Simone Mulder en Benvinda Ferreira, researchverpleegkundigen via researchinterne@franciscus.nl of tel. 010-4616619.

Dit oproepje komt vanuit de onderzoekers en niet vanuit het Longfonds. Als u vragen of opmerkingen heeft, kunt u daarom het beste met de onderzoekers zelf contact opnemen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl