Doneer nu Gratis magazine
Korina Slijkhuis, moeder van Bas (Bas heeft CHD) Bas heeft vaak infecties door de CHD, maar hij heeft de moeilijke tijd goed doorstaan

Symptomen van CHD

Een baby met CHD heeft vaak meteen na de geboorte moeite met ademhalen. Hij ademt snel en is soms blauw verkleurd door zuurstoftekort.

Het belangrijkste gevolg van het gat in het middenrif, is dat de longen zich tijdens de zwangerschap niet goed ontwikkelen. Baby’s met CHD hebben daarom kleinere longen. Vooral aan de kant van het gat. Deze onderontwikkeling van de longen wordt ‘longhypoplasie’ genoemd. De longen zijn ook minder elastisch, hebben minder longblaasjes en minder bloedvaten, die bovendien dikker zijn dan normaal.

Problemen tijdens de zwangerschap

Zolang uw baby in de baarmoeder zit, vormen te kleine longen geen probleem. Tijdens de zwangerschap krijgt uw baby zuurstof en voedingsstoffen via de navelstreng vanuit de placenta.

Soms blijkt tijdens de zwangerschap dat uw baby moeilijk kan slikken. Dit komt doordat de maag en de darmen naar de borstholte zijn verplaatst. Daardoor kan de hoeveelheid vruchtwater toenemen. Dit kan bij de moeder een pijnlijke, harde buik veroorzaken. Er bestaat dan een kans dat de bevalling te vroeg begint doordat de vliezen breken. Soms raakt de bloedtoevoer naar de placenta afgekneld, waardoor de baby minder goed groeit.

Problemen bij de geboorte

Een baby met CHD heeft meteen na de geboorte problemen met ademhalen. Hij ademt snel en is soms blauw verkleurd door zuurstoftekort. Dit komt doordat de longen zo klein zijn dat er niet genoeg zuurstof in het bloed wordt opgenomen. Uw baby kan daarnaast een hoge bloeddruk in de longen krijgen, omdat er minder en ‘stijvere’ bloedvaten zijn. Andere mogelijke kenmerken zijn een bolle borstkas en een ingevallen buik.

Vooruitzichten

De overlevingskansen van een baby met CHD zijn goed. Het is hierbij belangrijk hoe groot de longen zijn en of uw baby nog andere ziekten heeft. Het gat in het middenrif kan goed worden behandeld. Hoe het in de toekomst met uw kindje gaat, is afhankelijk van hoe de longen zich tijdens de zwangerschap hebben ontwikkeld. Een deel van de kinderen redt het niet en komt te overlijden.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl