Doneer nu Gratis magazine
Dago Wellink Ik schrok behoorlijk toen ik zag hoe slecht de luchtkwaliteit bij mij in de buurt is

Wat kan ik doen?

Iedereen kan de lucht die we inademen, gezonder maken. Juist in jouw eigen omgeving kan je het verschil maken. Door zelf minder te vervuilen. Of door zelf maatregelen te nemen om te beschermen tegen het inademen van ongezonde lucht. 

Ik help mee om de lucht schoner te maken. Dat voelt goed.
Dago Wellink, vrijwilliger schone buitenlucht
Het verhaal van Dago
Tips
Laat vaker de auto staan

We zijn een dichtbevolkt land met veel auto’s. Als er door een straat minder verkeer rijdt, is de lucht er gezonder. Elke keer dat je de auto niet pakt, scheelt dat. In de auto is de lucht vaak nog ongezonder dan buiten. Je zit middenin de uitlaatgassen en ademt hierdoor veel schadelijke roetdeeltjes in, vooral tijdens het filerijden. 

Kies ervoor om lopend, met de fiets of openbaar vervoer naar werk, school of supermarkt te gaan. Thuiswerken en vergaderen via de telefoon stimuleert ook gezonde lucht. Heb je toch de voorkeur voor de auto, kies dan indien mogelijk voor een een elektrische en hybride auto. Koop in geen geval een dieselauto. Check daarnaast regelmatig de bandenspanning. Hoe beter de spanning, hoe minder fijnstof vrijkomt.

Thuis

Ook thuis kun je zorgen voor gezondere lucht. Verwarm jouw huis bewust en stook geen hout in kachels, barbecues, openhaarden en vuurkorven. Schakel over op groene stroom. Door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen, vervuil je de lucht niet. Het eten van minder vlees levert ook winst op voor gezonde lucht. Intensieve veeteelt veroorzaakt namelijk veel verontreinigde lucht.

Last van houtstook van je buren? Lees hier wat je kunt doen. 

Beschermtips

Je kunt jezelf beter beschermen tegen vieze lucht. Kies voor een gezonde route met weinig auto’s, vrachtwagens en scooters. Via drukke wegen adem je namelijk al snel drie tot tien keer meer fijnstof in. Een straat die parallel aan een drukke weg loopt is schoner, omdat huizen een deel van de vieze lucht tegenhouden. Vermijd de spits zoveel mogelijk, want in files adem je heel veel roetdeeltjes in die tot diep in de longen doordringen. 

Het is verstandig om bij de keuze voor een woning, school en werk rekening te houden met de omgeving. Let erop dat de plek zich niet bevindt naast een drukke (snel)weg. Het beste is om een afstand van 300 meter tot een snelweg en 50 meter tot een provinciale weg in acht te nemen en om niet vlak aan een drukke stadsweg te wonen, maar er minimaal één straat tussen te laten.

Voor de luchtkwaliteit in huis is het belangrijk om voldoende te luchten. Woon je vlakbij een  drukke weg, lucht dan niet tijdens de spits en liever niet aan de wegkant van jouw huis.

Weeromstandigheden

Op windstille zomerdagen kan er zomersmog ontstaan door ozon. Als je merkt dat je dan last heeft, kan je jouw dag daarop indelen. Inspanning buiten kun je in de middag het beste vermijden. Bij koud vriezend weer is er vaak veel fijnstof in de lucht. Ook op mistige en windstille dagen blijft vieze lucht langer hangen. Doe het wat rustiger aan als je last krijgt. Houd er rekening mee dat er op Nieuwjaarsdag extra luchtvervuiling is door het vuurwerk. Als je daar gevoelig voor bent, kun je tijdelijk ramen en ventilatieroosters sluiten. Na regen en bij harde wind is de lucht juist schoner. 

Steun onze oproep voor gezonde lucht

Longfonds zet zich in om het belang van gezonde lucht onder de aandacht te brengen. Maar dat kunnen we niet alleen! Daar hebben we jouw hulp bij nodig. Zodat we samen een dringende oproep kunnen doen aan het nieuwe kabinet om stevigere maatregelen te nemen tegen luchtvervuiling. En iedereen op een gezonde manier in gezonde lucht kan leven. 

Ja, ik wil gezonde lucht
Meer informatie

Wil je meer weten over luchtkwaliteit in jouw omgeving? Doe onze Gezonde Lucht Check

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212