Doneer nuBestel gratis
Arie Mulder, heeft astma De overheid kan het voortouw nemen, maar zelf kunnen we ook andere keuzes maken

Wat kan ik doen?

Iedereen kan de lucht die we inademen, gezonder maken. Juist in uw eigen omgeving kunt u verschil maken. Door zelf minder te vervuilen. U kunt zichzelf beschermen tegen het inademen van ongezonde lucht. 

laat vaker de auto staan

We zijn een dichtbevolkt land met veel auto’s. Als er door een straat minder verkeer rijdt, is de lucht er gezonder. Elke keer dat u de auto niet pakt, scheelt dat. In de auto is de lucht vaak nog ongezonder dan buiten. U zit middenin de uitlaatgassen en ademt hierdoor veel schadelijke roetdeeltjes in, vooral tijdens het filerijden. 

Kies ervoor om lopend, met de fiets of openbaar vervoer naar werk, school of supermarkt te gaan. Thuiswerken en vergaderen via de telefoon stimuleert ook gezonde lucht. Als u toch de voorkeur heeft voor de auto, kies dan indien mogelijk voor een een elektrische en hybride auto. Koop in geen geval een dieselauto. Check daarnaast regelmatig uw bandenspanning. Hoe beter de spanning, hoe minder fijnstof vrijkomt.

Thuis

Ook thuis kunt u zorgen voor gezondere lucht. Schakel over op groene stroom. Door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen, vervuilt u de lucht niet. Verwarm uw huis bewust en stook geen hout in kachels, barbecues, openhaarden en vuurkorven. Het eten van minder vlees levert ook winst op voor gezonde lucht. Intensieve veeteelt veroorzaakt namelijk veel verontreinigde lucht.

Beter beschermen

U kunt uzelf beter beschermen tegen vieze lucht. Kies voor een gezonde route met weinig auto’s, vrachtwagens en scooters. Via drukke wegen ademt u namelijk al snel drie tot tien keer meer fijnstof in. Een straat die parellel aan een drukke weg loopt is schoner, omdat huizen een deel van de vieze lucht tegenhouden. Vermijd de spits zoveel mogelijk, want in files ademt u heel veel roetdeeltjes in die tot diep in de longen doordringen. 

Het is verstandig om bij de keuze voor een woning, school en werk rekening te houden met de omgeving. Let erop dat de plek zich niet bevindt naast een drukke (snel)weg. Het beste is om een afstand van 300 meter tot een snelweg en 50 meter tot een provinciale weg in acht te nemen en om niet vlak aan een drukke stadsweg te wonen, maar er minimaal één straat tussen te laten.

Voor de luchtkwaliteit in huis is het belangrijk om voldoende te luchten. Woont u vlakbij een  drukke weg, lucht dan niet tijdens de spits en liever niet aan de wegkant van uw huis.

de invloed van het weer

Op windstille zomerdagen kan er zomersmog ontstaan door ozon. Als u merkt dat u dan last heeft, kunt u uw dag daarop indelen. Inspanning buiten kunt u  in de middag het beste vermijden. Bij koud vriezend weer is er vaak veel fijnstof in de lucht. Ook op mistige en windstille dagen blijft vieze lucht langer hangen. Doe het wat rustiger aan als u last krijgt. Houd er rekening mee dat er op Nieuwjaarsdag extra luchtvervuiling is door het vuurwerk. Als u daar gevoelig voor bent, kunt u tijdelijk ramen en ventilatieroosters sluiten. Na regen en bij harde wind is de lucht juist schoner. 

Nationaal luchtPlan

Het Longfonds wil dat niemand meer ziek wordt of overlijdt door de lucht die hij inademt. Daarom pleiten we in Den Haag voor een Nationaal Luchtplan, waarin gezondheid centraal staat en de meest vervuilde plekken worden aangepakt. In november werd door de Tweede Kamer al een motie voor dit plan aangenomen. Dat plan moet er nu snel komen. De lucht in Nederland moet gezonder!

Wilt u meer weten over luchtkwaliteit in uw leefomgeving kijk dan op www.luchtmeetnet.nl of www.atlasleefomgeving.nl. U kunt ook de gratis app ‘Mijn Luchtkwaliteit’ downloaden via de App Store en Google Play. Deze app geeft bovendien voorspellingen van de luchtkwaliteit voor morgen of overmorgen. 

Hoe gezond is de lucht in uw buurt?

De lucht in Nederland is niet gezond, u kunt er letterlijk doodziek van worden. Luchtvervuiling is vaak een onzichtbaar probleem. Doe de check en zie wat u inademt. 

Doe de check
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl