Soorten astma

Er zijn verschillende soorten astma, zoals allergisch astma, niet-allergisch astma, inspanningsastma en ernstig astma. Vaak heeft iemand meer vormen van astma tegelijk. Welke klachten je hebt en hoe ernstig die zijn, hangt af van de soort astma die je hebt. Astma is onvoorspelbaar, waardoor je het ene moment meer last hebt dan het andere.

Debbie van der Valk heeft astma

Astma is op verschillende manieren in te delen. Bijvoorbeeld:

  • Van licht tot ernstig astma.
  • Naar type ontsteking.
  • Of bijvoorbeeld door te kijken naar prikkels waar je op reageert: allergisch astma, niet-allergisch astma, inspanningsastma of beroepsastma.

Op deze pagina gaan we in op de soorten astma die het vaakst voorkomen.

Wat is allergisch astma?

Allergisch astma komt vaak voor. Bij deze soort ben je benauwd als je stoffen inademt waarvoor je allergisch bent. Deze stoffen noemen we prikkels. Het gaat bijvoorbeeld om stuifmeel, huisstofmijt of huidschilfers van huisdieren. Sommige voedingsstoffen of stoffen in medicijnen kunnen een reactie uitlokken. Adem je deze prikkels in? Dan maakt je lichaam de stof histamine aan. Die roept de allergische reactie op.

Bij astma kunnen er periodes zijn dat je weinig last hebt, afgewisseld met periodes dat je juist veel klachten hebt. Zelfs als je de juiste behandeling hebt en de juiste manier van leven, kan astma nog steeds je leven beperken.

Debbie van der Valk, vrouw met astma

Ik zoek mijn grenzen op en leer zo wat mijn mogelijkheden zijn

Debbie van der Valk, heeft astma

Wat is niet-allergisch astma? Wat is eosinofiel astma?

Heb je niet-allergisch astma? Hierbij krijg je klachten van prikkels zonder dat je allergisch bent. Je kunt bijvoorbeeld benauwd worden van uitlaatgassen, rook, parfum of door weersomstandigheden zoals kou, mist en vochtige lucht.

Een voorbeeld van niet-allergisch astma is eosinofiel astma. Eosinofielen zijn een bepaald type witte bloedcellen. Een hoog aantal eosinofielen in het bloed of in de uitademing zorgt voor ontsteking en zwelling van de luchtwegen. Dat maakt ademhalen moeilijker. Ook vergroot het je risico op een astma-aanval.

Wat is inspanningsastma?

Bij inspanningsastma word je benauwd als je je inspant, bijvoorbeeld als je sport. Je krijgt dan vooral klachten als je te snel in beweging komt. Vaak schrijft je arts een medicijn in een inhalator voor dat je inneemt voor je begint met sporten. Dat zorgt ervoor dat je minder last hebt.

Bij inspanningsastma is het belangrijk om rustig te beginnen met een activiteit. Zo kunnen je longen wennen aan de overgang van rust naar inspanning. Stress en emoties kunnen je klachten erger maken. Dat geldt ook voor de temperatuur en de vochtigheid van de lucht. Koude en droge lucht zorgen vaak dat je meer last heeft.

In gesprek met je arts

Tijdens een bezoek aan je arts komt er veel op je af. Deze vragenlijst is een geheugensteuntje om je te helpen. Stel zelf een lijst samen met vragen die voor jou belangrijk zijn. Zo ben je goed voorbereid.

Bekijk de vragen

Wat is ernstig astma

Van de verschillende soorten astma komt ernstig astma gelukkig het minst vaak voor. Ernstig astma is met medicijnen moeilijk onder controle te houden. Hierdoor heb je waarschijnlijk veel klachten en moet je regelmatig naar het ziekenhuis voor behandeling.

Lees de tips en de persoonlijke verhalen van andere mensen met astma in het boekje over astma.

Hoe krijg ik mijn astma onder controle?

Astma is bij iedereen anders. Niet iedereen met allergisch astma reageert op dezelfde prikkels. Ook reageren sommige mensen heftiger op prikkels dan anderen. Je arts zal daarom vragen hoeveel last je hebt. Bijvoorbeeld of je vindt dat astma je leven beperkt en of je kunt doen wat je wilt. Zo bepaalt de arts in welke mate je jouw astma onder controle hebt.

Weet je niet zeker of je (te) veel last hebt van je astma? Doe dan deze astmatest.

Een hulpmiddel om je astma onder controle te houden of krijgen, is het persoonlijk Astma Actieplan. Dit plan helpt je beslissen wanneer en wat je kunt doen als je astmaklachten erger worden. Je vult het samen met je zorgverlener in. Het doel? Verergering van je klachten en longaanvallen voorkomen.

Deel je ervaringen

Voor alle soorten astma geldt: iedereen beleeft zijn ziekte anders. Als astma je werk bijvoorbeeld moeilijk maakt, heeft dat veel invloed op je leven. En dat is niet altijd gemakkelijk. Soms helpt het om ervaringen uit te wisselen met anderen. Dit kan via het Longforum. Ook kun je een Longpunt bezoeken.

Lees meer over astma

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER