Doneer nuBestel gratis
 

Astma zonder klachten

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is op zoek naar deelnemers voor onderzoek om te achterhalen waarom sommige mensen over astma heen lijken te groeien. 

In het Universitair Medisch Centrum Groningen gaat een wetenschappelijk onderzoek van start wat het fenomeen onderzoekt waarom sommige patiënten over hun astma heen lijken te groeien. In principe is astma een chronische longziekte, dat betekent dat deze niet meer over gaat - ondanks dat de klachten in kunnen wisselen. Er is een zeer kleine groep patiënten die 'spontaan lijken te genezen' van astma. Dit wordt ook wel astma remissie genoemd.  Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in de biologische mechanismen die leiden tot remissie van astma. We hopen dat dit onderzoek kan bijdragen tot het ontwikkelen van medicijnen die astma kunnen genezen, zodat astma remissie in een groter gedeelte van de patiënten voor kan komen.

Wie komen in aanmerking?

Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar deelnemers tussen de 40-65 jaar, verdeeld over de volgende groepen:

  • Mensen met astma
  • Mensen die in het verleden astma hebben gehad maar reeds geen klachten hebben of gebruik van astmamedicatie
  • Gezonde deelnemers: mensen zonder astma of COPD 
Wat betekent meedoen voor u?

Het onderzoek bestaat uit 4 keer een bezoek aan het UMCG. Daarbij worden verschillende onderzoeken gedaan waaronder vragenlijsten, bloedonderzoek, longfunctiemetingen, CT-scan en een bronchoscopie. De bronchoscopie vindt plaats onder sedatie, hetgeen betekent dat er via een infuus slaapmedicatie wordt toegediend. Dit is minder belastend voor u als patiënt.

Duur en vergoeding

De gemaakt onkosten door deelname aan dit onderzoek worden vergoed. Reiskosten (€0,19 per kilometer) en parkeerkosten worden vergoed. Daarnaast ontvangt u een compensatie voor de geïnvesteerde tijd. Deze bedraagt  60 euro per bezoek. Dit komt overeen met ongeveer 15 euro per uur.

Meer informatie en aanmelden

Uiteraard willen wij u telefonisch meer informatie geven over dit onderzoek. Bent u geïnteresseerd in deelname aan dit onderzoek, en wilt u meer informatie, bel dan met arts-onderzoeker O.A. Carpaij (tel: 0655256560) of stuur een e-mail naar: o.a.carpaij@umcg.nl.

Dit oproepje komt vanuit de onderzoekers en niet vanuit het Longfonds. Als u vragen of opmerkingen heeft, kunt u daarom het beste met de onderzoekers zelf contact opnemen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl