Help mee Gratis magazine
 

Astma onderzoek

Longfonds financiert onderzoek, onder meer naar astma. Hoe ontstaat het? En zijn er medicijnen die astma kunnen voorkomen? Lees hier meer over de lopende onderzoeken op het gebied van astma. 

Astma bij kinderen voorkomen met boerderijstof

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien op kleine familieboerderijen en boerderijstof inademen, op jonge leeftijd minder vaak ernstige luchtweginfecties hebben. En daardoor ontwikkelen ze op latere leeftijd minder vaak astma. Met deze kennis zoeken wetenschappers nu naar een behandeling waarmee ze astma ook kunnen voorkomen bij kinderen die niet op een boerderij maar bijvoorbeeld in de stad opgroeien. Ontdek het geheim van boerderijstof.

Goed nieuws voor kinderen met ernstig astma

Eén op de tien kinderen met astma houdt ondanks de behandeling veel klachten. Gelukkig zijn er nieuwe medicijnen die veel beter lijken te werken. Voor welke kinderen zijn deze injecties geschikt? Onderzoeker Susanne Vijverberg zoekt het uit.

De link tussen astma en borstelcellen

Borstelcellen? Ja, dat zijn cellen in de longen die misschien de boosdoeners zijn van een astma-aanval. Onderzoeker Jochem Bernink bestudeert deze cellen. Zijn doel: nieuwe medicijnen die niet de klachten onderdrukken maar echt de bron van astma aanpakken. Hoe pakt hij dat aan? 

Astma medicijnen bij kinderen

Bij sommige kinderen met astma hebben de ‘gewone’ medicijnen te weinig effect. Zij hebben er meer van nodig. Maar welk middel het best helpt, verschilt per kind. Daarom werken onderzoekers aan een DNA-test. Die kan heel makkelijk voorspellen of het medicijn gaat werken. Hoe werkt dat? 

Astma bij kinderen voorkomen

Waardoor worden de longen van kinderen die de ziekte ontwikkelen plotseling stijf en dik? Het is nog grotendeels een mysterie hoe astma ontstaat. Onderzoeker Martijn Nawijn zoekt uit of een medicijn astma kan voorkomen of zelfs genezen. Hoe doet hij dat? 

Vaccin tegen astma

Wie allergisch astma heeft, reageert heftig op bepaalde prikkels. Denk maar aan pollen, huisdieren of huisstofmijt. Onderzoeker Hermelijn Smits probeert een vaccin te ontwikkelen waarmee allergisch astma te voorkomen is. Lees meer over het vaccin.

Wanneer krijgt een kind astma?

Inmiddels zijn ze al volwassen, de vierduizend jongeren die Gerard Koppelman sinds hun geboorte onderzoekt in de zogenoemde PIAMA-studie. De reden: op welke leeftijd zijn de longen extra vatbaar voor astma? Zo hoopt hij ook te ontdekken hoe astma ontstaat. Wat is de PIAMA-studie?

E-nose 'ruikt' of je een longziekte hebt

Stel je eens voor: even blazen bij de huisarts en direct weten of je een longziekte hebt. Het lijkt sciencefiction, maar binnen afzienbare tijd moet het kunnen. Via de e-nose, een slim apparaatje dat longziekten ‘ruikt’. Binnenkort start een onderzoek om de e-nose bij huisartsen en ziekenhuizen te testen. Het onderzoek vindt plaats dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij. Lees meer over de e-nose.

De link tussen astma en ‘foute’ longzenuwen

Welke invloed heeft onze zenuwen op astma? Het lijkt erop dat mensen met astma meer longzenuwen hebben dan anderen. Wat zorgt ervoor dat bij astma de ‘foute’ zenuwen verder groeien?

Neusvocht als medicijn voor astma

De bacteriën uit ons neussnot kunnen misschien helpen om astma te voorkomen. Hiervoor is het snot van honderden kinderen verzameld. Wat kan de onderzoeker daarmee? 

Gevoelige ontstekingscellen bij mensen met astma

Niet iedereen met astma reageert even goed op ontstekingsremmers. Een van de oorzaken lijkt dat de ontstekingscellen van mensen met astma heel gevoelig zijn. Onderzoeker Suzanne Bal zoekt met haar collega’s naar een beter medicijn.

Allergisch astma onder de loep

Heel vervelend, last hebben van allergisch astma en medicijnen werken niet. Om een oplossing te vinden, speuren onderzoekers naar hoe allergisch astma precies ontstaat met als doel een betere behandeling

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212