Astma onderzoek
Longfonds financiert onderzoek, onder meer naar astma. Hoe ontstaat het? En zijn er medicijnen die astma kunnen voorkomen? Lees hier meer over de lopende onderzoeken op het gebied van astma.
Goed nieuws voor kinderen met ernstig astma
Eén op de tien kinderen met astma houdt ondanks de behandeling veel klachten. Gelukkig zijn er nieuwe medicijnen die veel beter lijken te werken. Voor welke kinderen zijn deze injecties geschikt? Onderzoeker Susanne Vijverberg zoekt het uit.
De link tussen astma en borstelcellen
Borstelcellen? Ja, dat zijn cellen in de longen die misschien de boosdoeners zijn van een astma-aanval. Onderzoeker Jochem Bernink bestudeert deze cellen. Zijn doel: nieuwe medicijnen die niet de klachten onderdrukken maar echt de bron van astma aanpakken. Hoe pakt hij dat aan?
Astma medicijnen bij kinderen
Bij sommige kinderen met astma hebben de ‘gewone’ medicijnen te weinig effect. Zij hebben er meer van nodig. Maar welk middel het best helpt, verschilt per kind. Daarom werken onderzoekers aan een DNA-test. Die kan heel makkelijk voorspellen of het medicijn gaat werken. Hoe werkt dat?
Astma bij kinderen voorkomen
Waardoor worden de longen van kinderen die de ziekte ontwikkelen plotseling stijf en dik? Het is nog grotendeels een mysterie hoe astma ontstaat. Onderzoeker Martijn Nawijn zoekt uit of een medicijn astma kan voorkomen of zelfs genezen. Hoe doet hij dat?
Vaccin tegen astma
Wie allergisch astma heeft, reageert heftig op bepaalde prikkels. Denk maar aan pollen, huisdieren of huisstofmijt. Onderzoeker Hermelijn Smits probeert een vaccin te ontwikkelen waarmee allergisch astma te voorkomen is. Lees meer over het vaccin.
Wanneer krijgt een kind astma?
Inmiddels zijn ze al volwassen, de vierduizend jongeren die Gerard Koppelman sinds hun geboorte onderzoekt in de zogenoemde PIAMA-studie. De reden: op welke leeftijd zijn de longen extra vatbaar voor astma? Zo hoopt hij ook te ontdekken hoe astma ontstaat. Wat is de PIAMA-studie?
E-nose 'ruikt' of je een longziekte hebt
Stel je eens voor: even blazen bij de huisarts en direct weten of je een longziekte hebt. Het lijkt sciencefiction, maar binnen afzienbare tijd moet het kunnen. Via de e-nose, een slim apparaatje dat longziekten ‘ruikt’. Binnenkort start een onderzoek om de e-nose bij huisartsen en ziekenhuizen te testen. Het onderzoek vindt plaats dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij. Lees meer over de e-nose.
De link tussen astma en ‘foute’ longzenuwen
Welke invloed heeft onze zenuwen op astma? Het lijkt erop dat mensen met astma meer longzenuwen hebben dan anderen. Wat zorgt ervoor dat bij astma de ‘foute’ zenuwen verder groeien?
Neusvocht als medicijn voor astma
De bacteriën uit ons neussnot kunnen misschien helpen om astma te voorkomen. Hiervoor is het snot van honderden kinderen verzameld. Wat kan de onderzoeker daarmee?
Gevoelige ontstekingscellen bij mensen met astma
Niet iedereen met astma reageert even goed op ontstekingsremmers. Een van de oorzaken lijkt dat de ontstekingscellen van mensen met astma heel gevoelig zijn. Onderzoeker Suzanne Bal zoekt met haar collega’s naar een beter medicijn.
Allergisch astma onder de loep
Heel vervelend, last hebben van allergisch astma en medicijnen werken niet. Om een oplossing te vinden, speuren onderzoekers naar hoe allergisch astma precies ontstaat met als doel een betere behandeling.
Help longziekten de wereld uit!
Op dit moment zijn longziekten als COPD en longfibrose niet te genezen: de schade aan de longen is blijvend. Wat kapot is, blijft kapot. Maar nieuw wetenschappelijk onderzoek lijkt de droom van duizenden mensen met een longziekte dichterbij te halen. Helpt u mee?
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Gratis nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onderzoek, longziekten en gezonde longen.
Aanmelden