Doneer nuBestel gratis
 

Astma onderzoek

Longfonds financiert onderzoek, onder meer naar astma. Hoe ontstaat het? En zijn er medicijnen die astma kunnen voorkomen? Lees hier meer over de lopende onderzoeken op het gebied van astma. 

Astma medicijnen bij kinderen

Bij sommige kinderen met astma hebben de ‘gewone’ medicijnen te weinig effect. Zij hebben er meer van nodig. Maar welk middel het best helpt, verschilt per kind. Daarom werken onderzoekers aan een DNA-test. Die kan heel makkelijk voorspellen of het medicijn gaat werken. Hoe werkt dat? 

Astma bij kinderen voorkomen

Waardoor worden de longen van kinderen die de ziekte ontwikkelen plotseling stijf en dik? Het is nog grotendeels een mysterie hoe astma ontstaat. Onderzoeker Martijn Nawijn zoekt uit of een medicijn astma kan voorkomen of zelfs genezen. Hoe doet hij dat? 

Vaccin tegen astma

Wie allergisch astma heeft, reageert heftig op bepaalde prikkels. Denk maar aan pollen, huisdieren of huisstofmijt. Onderzoeker Hermelijn Smits probeert een vaccin te ontwikkelen waarmee allergisch astma te voorkomen is. Lees meer over het vaccin.

Wanneer krijgt een kind astma?

Inmiddels zijn ze al volwassen, de vierduizend jongeren die Gerard Koppelman sinds hun geboorte onderzoekt in de zogenoemde PIAMA-studie. De reden: op welke leeftijd zijn de longen extra vatbaar voor astma? Zo hoopt hij ook te ontdekken hoe astma ontstaat. Wat is de PIAMA-studie?

E-nose 'ruikt' of je een longziekte hebt

Stel je eens voor: even blazen bij de huisarts en direct weten of je een longziekte hebt. Het lijkt sciencefiction, maar binnen afzienbare tijd moet het kunnen. Via de e-nose, een slim apparaatje dat longziekten ‘ruikt’. Binnenkort start een onderzoek om de e-nose bij huisartsen en ziekenhuizen te testen. Het onderzoek vindt plaats dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij. Lees meer over de e-nose.

HELP LONGZIEKTEN DE WERELD UIT!

Op dit moment zijn longziekten als COPD en longfibrose niet te genezen: de schade aan de longen is blijvend. Wat kapot is, blijft kapot. Maar nieuw wetenschappelijk onderzoek lijkt de droom van duizenden mensen met een longziekte dichterbij te halen. Helpt u mee?

Meer over onderzoek naar longreparatie

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over:

  • behandeling van longziekten
  • werk van het Longfonds
  • ontwikkelingen in onderzoek
  • tips om uw longen gezond te houden
Aanmelden