Doneer nuBestel gratis

Behandeling longontsteking bij kind

Vermoedt u dat uw kind een longontsteking heeft, waarschuw dan uw huisarts. In de meeste gevallen schrijft hij een antibioticakuur voor. 

Antibiotica helpen een bacteriële infectie te bestrijden. Aan een virale infectie kan de huisarts weinig doen. Dan is het een kwestie van uitzieken. Vaak is de oorzaak niet precies bekend en schrijft de huisarts uit voorzorg antibiotica voor.

Slijm ophoesten

Hoest uw kind slijm op? Dat is erg vervelend. Hij kan last van zijn keel of spierpijn krijgen. Als hij koorts of pijn heeft, geef dan gerust een pijnstiller. Paracetamol is voor jonge kinderen het meest geschikt. Kijk op de verpakking of vraag de huisarts of apotheker om de juiste dosering. Hoestdrank en slijmoplossende middelen kunnen klachten verminderen. Mogelijk slaapt en rust uw kind beter. Wat u nog meer zelf kunt doen.

Antibioticakuur afmaken

Bacteriën kunnen ongevoelig worden voor antibiotica. Dit heet resistentie. Hierdoor werkt de kuur niet meer. U voorkomt dit door de kuur helemaal af te maken. Ook als uw kind zich beter voelt. Blijkt de kuur niet goed te werken, dan krijgt uw kind een andere voorgeschreven. Bel altijd de huisarts als de klachten na drie dagen antibiotica nog niet minder zijn of als uw kind ondanks de antibiotica zieker wordt.

NAAR HET ZIEKENHUIS

Bij een ernstige longontsteking wordt uw kind opgenomen in het ziekenhuis. Het besluit om uw kind op te nemen, komt vaak als een verrassing. Dit is voor u en uw kind best moeilijk, zonder enige voorbereiding. Wees eerlijk tegen hem. Vertel dat hij ziek is en dat de mensen in het ziekenhuis hem beter gaan maken. Het is goed om te vertellen wat hij kan verwachten, zoals onderzoeken door de arts, infuus en extra zuurstof. Natuurlijk zorgt u voor zijn favoriete knuffel en pyjamaatje, zodat hij zich veilig voelt.

BEHANDELING IN HET ZIEKENHUIS

Uw kind krijgt in het ziekenhuis antibiotica toegediend, via pillen of met een infuus. Hij krijgt daarbij een hogere dosis. Daardoor werkt het beter. In het ziekenhuis wordt ook gemeten hoeveel zuurstof uw kind in zijn bloed heeft. Als dit te laag is, dan krijgt hij zuurstof toegediend met een zuurstofbrilletje. Dit zijn twee kleine, korte sprietjes in zijn neusgaten waardoor extra zuurstof wordt geblazen. Is dit nog onvoldoende, dan krijgt hij een kapje over zijn mond en neus om zuurstof toe te dienen. Het ziet er misschien niet prettig uit, maar het brengt direct verlichting.

Als uw kind erg ziek is, eet en drinkt hij waarschijnlijk minder. Belangrijk is dat uw kind voldoende vocht binnenkrijgt, want uitdroging is gevaarlijk voor jonge kinderen. Probeer regelmatig extra vocht aan te bieden. Als het kind is uitgedroogd en zelf onvoldoende kan drinken, dan wordt een maagsonde aangebracht. Dit is een slangetje dat via de neus rechtstreeks naar de maag loopt. Uw kind krijgt vocht binnen via de sonde.

Denk niet te snel dat het wel meevalt
Amy kreeg met acht maanden een flinke longontsteking
Op welke symptomen moet u letten? Bestel gratis de brochure.
 
 

Gratis brochure RS virus en longontsteking

Gesnotter, hoesten, kortademig: kleintjes hebben snel iets te pakken. Meestal gaat het vanzelf weer over, maar soms verloopt een infectie ernstiger.

Het RS virus en een longontsteking komen veel voor bij jonge kinderen. Waar moet u op letten en wanneer moet u echt naar de huisarts? Bestel gratis de brochure: RS virus en longontsteking bij kinderen. Met ervaringen van andere ouders; over de signalen, het verloop en herstel bij hun kind.

Bestel gratis de brochure
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl