Doneer nu Gratis magazine
Manon Toma, heeft COP Op mijn ziekte heb ik geen invloed, wél op hoe ik ermee omga

Cryptogene Organiserende Pneumonie

 Cryptogene Organiserende Pneunomie (COP) is een te sterke afweerreactie of ontstekingsreactie in de longen, waardoor de longen slechter werken. Hierdoor wordt iemand benauwd. Bij COP wordt er geen oorzaak gevonden voor de afweerreactie of ontsteking.

COP is een zeldzame interstitiële longziekte. Bij deze longziekte is er iets mis met het ‘interstitium’, de ruimte tussen de bloedvaten en de longblaasjes. Als het longweefsel dikker wordt door bijvoorbeeld ontstekingen en littekens, dan wordt die tussenruimte kleiner. Hierdoor wisselen de bloedvaten en het longweefsel slechter zuurstof en koolstofdioxide uit. Zo wordt iemand benauwd.

De naam

De term ‘Organiserende pneumonie’ verwijst naar het proces waarbij er in de longblaasjes nieuw weefsel ontstaat na een ontsteking. Het woord ‘cryptogeen’ betekent dat er geen oorzaak wordt gevonden voor de ontsteking en afweerreactie. COP werd vroeger ook wel Bronchiolitis Obliterans Organiserende Pneumonie (BOOP) genoemd, maar deze term riep verwarring op en wordt niet meer gebruikt.

Ik heb geleerd te focussen op wat écht belangrijk is.
Manon Toma, heeft COP
Lees Manons verhaal
Klachten

Mensen met COP hebben klachten die lijken op griep: kortademigheid (dyspneu), lichte koorts, zich lichamelijk niet lekker voelen (algehele malaise), gewichtsverlies en hoesten.

Diagnose

Hoe vaak COP voorkomt in Nederland is niet duidelijk. Het is wel duidelijk dat het een zeldzame longziekte is. Uit IJslands onderzoek blijkt dat er jaarlijks ongeveer twee mensen per 100.000 inwoners ziek worden. COP komt het meest voor bij mensen rond de 50 – 60 jaar, ongeveer evenveel vrouwen als mannen. Het lijkt erop dat COP iets vaker voorkomt bij rokers dan niet-rokers.

Of iemand COP heeft kan worden onderzocht door de volgende technieken:

  • Röntgenfoto van de longen
  • CT-scan van de longen
  • Longbiopt (longweefselonderzoek)
  • Bloedonderzoek
  • Longspoeling (lavage)
     
Behandeling

Mensen met COP worden meestal helemaal beter doordat er een goede behandeling tegen is. Toch komt COP bij de helft van de mensen weer terug. Mensen met COP worden allereerst behandeld met corticosteroïden, zoals prednison. Dit is een sterke ontstekingsremmer. Meestal verdwijnen de verschijnselen van COP daarmee al binnen enkele dagen of weken. Soms krijgt iemand ook nog antibiotica.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu gratis 3x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en alle ontwikkelingen over longziekten die je moet weten. 

Bestel nu gratis
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212