Help mee Gratis magazine

Theofylline uit de handel - import vervangend medicijn mogelijk met artsenverklaring

Sinds afgelopen zomer is het medicijn theofylline met sterktes 175, 250 en 350 uit de handel. Vervangende medicijnen met dezelfde werkzame stof, theofylline, konden eerder zonder extra artsenverklaring worden geïmporteerd. Sinds 1 juli  heb je echter een aparte artsenverklaring nodig om vergelijkbare medicijnen mee te krijgen.

Er bestaan al jaren problemen met de levering van theofylline (Theolair retard). Regelmatig waren de medicijnen niet leverbaar. Dit zorgde voor grote problemen voor sommige mensen met ernstig astma en ernstig COPD voor wie het medicijn het laatste redmiddel was. In juli werd bekend dat alle doseringen van theofylline definitief uit de handel gaan.

Verkeerde informatie

Sinds de zomer horen sommige longpatiënten van hun arts of apotheek dat vervangende middelen voor theofylline (Theolair® retard) helemaal niet meer beschikbaar zijn. Dit klopt niet. Wat wel het geval is: sinds 1 juli 2019 kunnen vervangende medicijnen met de werkzame stof theofylline alleen met een aparte artsenverklaring uit het buitenland worden geïmporteerd (lees meer hierover). Eerder was dit niet nodig. De apotheek bestelt het vervangende middel bij de Internationale Apotheek. Je kunt de tabletten vervolgens bij je eigen apotheek ophalen. De levertijd is twee tot zeven werkdagen.

Geen extra kosten

Als apothekers het vervangende medicijn  importeren mogen zij de extra kosten die zij hiervoor maken niet terugvragen bij de patiënt. Toch gebeurt dit regelmatig. De apotheek maakt afspraken met zorgverzekeraars over het verrekenen van de kosten voor import, niet met de patiënt.

Wil de apotheek de kosten wel bij je in rekening brengen? Dan kun je eerst een klacht indienen bij je apotheek. Als dat niet werkt kun je een klacht indienen bij de zorgverzekeraar. Als dat ook niet helpt kun je terecht bij de SKGE (Stichting Klachten en Geschillen Eerste lijn). Meld het in elk geval ook bij het Longfonds en vermeld om welke apotheek het gaatWij verzamelen de meldingen en nemen zo nodig actie, bijvoorbeeld door contact op te nemen met bepaalde apothekers of zorgverzekeraars. 

Brief

Heb je problemen als je om het vervangende medicijn met de werkzame stof theofylline vraagt bij je arts, apotheek of zorgverzekeraar? Dan kun je deze brief van het Longfonds gebruiken. Is je arts of apotheker niet op de hoogte van het vervangende middel, wijs hem dan op de website  van de apothekersorganisatie KNMP. 

 

In gesprek met uw arts

Tijdens een bezoek aan uw arts komt er veel op u af. Onze online vragenlijst is een geheugensteuntje om u te helpen. U stelt zelf een lijst samen met vragen die voor u belangrijk zijn. Zo bent u goed voorbereid. 

Maak gratis uw eigen vragenlijst
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.