Onderzoek naar verschillende soorten longinfecties

Lieuwe Bos van het Amsterdam UMC doet onderzoek naar een ademtest die ervoor moet zorgen dat mensen met een longziekte sneller de juiste behandeling krijgen. Met de ademtest kan antibiotica bij een longontsteking beter worden ingezet.

Lieuwe Bos

De oplossing van een groot probleem

Dit onderzoek draagt bij aan de oplossing van een groot probleem. De ademtest kan er namelijk voor zorgen dat antibiotica bij een longontsteking beter wordt ingezet. Door een longontsteking kunnen mensen met een chronische longziekte minder makkelijk ademen en minder dingen doen. Als de ademtest de bacteriën in de uitgeademde lucht kan herkennen, kan er sneller gekozen worden voor het juiste antibioticum en kunnen longinfecties beter worden behandeld.

De 'adem' van cellen 'ruiken'

'We onderzoeken menselijke longcellen en bacteriën. Dit doen we door als het ware aan de 'adem' van de cel te 'ruiken'' zegt Lieuwe Bos. De cellen worden door de onderzoekers in het laboratorium gekweekt onder omstandigheden die overeen komen met die waarin bepaalde longziektes zich ontwikkelen. De vluchtige moleculen boven de cellen worden opgevangen. 'Vervolgens gaan we de 'adem' van de cel vergelijken met de adem van patiënten. Die gegevens hebben we al verzameld. Op die manier kijken we of we dezelfde stofjes terug kunnen vinden.' Hiermee hopen de onderzoekers te leren welke ziekteprocessen bijdragen aan de veranderingen in de geur van de adem van patiënten. Ook hopen ze daardoor beter longontstekingen te kunnen opsporen.

Stofjes uit de lucht meten

De onderzoekers 'groeien' de cellen in een klein glazen flesje. Dit flesje wordt op lichaamstemperatuur gehouden en de cellen krijgen steeds een nieuwe voedingsbodem. 'Hierdoor groeien de cellen uit tot een laag longcellen. Vervolgens 'stressen' we deze longcellen met bacteriën of andere schadelijke materialen, zoals dit ook gebeurt bij patiënten met een longziekte, en vangen we de stofjes in de lucht op. Deze stofjes worden geanalyseerd met een 'massa-spectrometer'. Dit is een groot apparaat dat heel precies kan zien welke stoffen het zijn en hoeveel er van iedere stof aanwezig is' legt Lieuwe Bos uit. De onderzoekers verwachten met de eerste resultaten uit dit onderzoek in 2022 naar buiten te kunnen komen.

Gegevens over het onderzoek

  • Thema: Longziekten Vroeg Opsporen  
  • Looptijd: 01-02-2020 tot 01-02-2023  
  • Soort subsidie: Dirkje Postma Talent Award 
  • Bedrag: 200.000 euro 
  • Onderzoeker: Lieuwe Bos (AMC)