Bronchiëctasieën

Als je bronchiëctasieën hebt, dan heb je een zeldzame, chronische longziekte waarbij de bronchiën plaatselijk verwijd zijn en de wanden van de bronchiën ontstoken en geïrriteerd raken doordat bacteriën zich in het aanwezige slijm nestelen. De bacteriën planten zich er voort en zo ontstaan er steeds opnieuw infecties. Je kunt dus regelmatig last hebben van een longontsteking of bronchitis.

Natasja van der Berg

Schade aan longen door ontstekingen

Bronchiëctasieën kunnen in een van de longen of een deel ervan voorkomen, maar ook in beide longen tegelijk. De ontstekingen veroorzaken op termijn schade in de longen, bijvoorbeeld doordat bloedvaatjes en trilhaartjes kapot gaan.

Trilhaartjes werken normaal gesproken overtollig slijm weg uit de longen en de neus, maar bij bronchiëctasieën is dat niet meer mogelijk. Het overtollige slijm leidt tot hoestbuien en benauwdheid. Ook is het een broedplaats voor nog meer bacteriën. Als de bronchiëctasieën steeds meer gezond longweefsel aantasten, is er sprake van ernstige bronchiëctasieën.

Ontstaan door andere ziektebeelden

Ongeveer 60.000 mensen in Nederland hebben de diagnose BE.

De longziekte bronchiëctasieën wordt het meest gediagnostiseerd op de leeftijd tussen 60 en 65 jaar. Vaak is de ziekte dan al jaren sluimerend aanwezig, maar waren de klachten nog niet merkbaar.  Bronchiëctasieën ontstaan vaak door andere ziektebeelden, maar van ruim 30% is de oorzaak nog steeds niet te achterhalen.

Bronchiëctasieën als gevolg van longinfecties bij kinderen komen minder vaak voor, omdat kinderen tegen deze infecties worden ingeënt. Ook kan deze longziekte steeds beter vastgesteld worden door verbeterde onderzoeken. Daardoor krijgen meer mensen de diagnose bronchiëctasieën.

Alles over bronchiëctasieën

  • Oorzaken

    Sommige mensen worden geboren met bronchiëctasieën, maar in de meeste gevallen ontstaat de ziekte door een duidelijk aan te wijzen gebeurtenis.

    Lees verder
  • Symptomen

    De symptomen van bronchiëctasieën lijken op die van andere luchtwegziekten. Daarom is het voor de huisarts soms lastig om de diagnose te stellen.

    Lees verder
  • Behandeling

    Wie eenmaal bronchiëctasieën heeft, blijft hier last van houden. Gelukkig zijn er wel goede behandelingen voor deze chronische longziekte.

    Lees verder

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER